Внимание! „Хайдути“ по пътищата на Америка

Внимание! „Хайдути“ по пътищата на Америка

11 май 2014  |   0 коментара

Текст от рубриката „Българите по света“

Някъде след втората световна война, бивши американски военни основават първия мотоклуб и от тогава рокерите се отличават със своята самобитност и култура от останалите обществени организации. След всички американски, полски, мексикански и въобще латино клубове, най-накрая се роди и българският мотоклуб „Хайдути“. Център на събитието отново беше столицата на България в чужбина – Чикаго. В събота по обяд, в най-новия български ресторант „Блек Рам“ родни ентусиасти създадоха първия в света изцяло български мотоклуб с още по-българското име „Хайдути“. На събранието 16-сетте основатели избраха управителен съвет на клуба. За свой президент те посочиха човека дал идеята за клуба и голям родолюбец – Никола Масларски, известен повече с прозвището си „Индианеца“. „Имаме толкова голяма българска общност тук в Чикаго, крайно време беше да се създаде и български рокерски клуб“, казва Масларски.

„Искаме да запазим традициите на българите и да накараме сънародниците ни да се гордеят, че са българи и да покажем на света, че и ние съществуваме. Мотоклубът е нещо ново за нас, но ние обичаме моторите и караме вече десетина години, най-вече „чопъри“. Правим го в свободното време, като хоби, иначе всеки от нас си има друг бизнес.“ Никола Масларски отговаря за цялата организация в клуба и държи връзка с другите рокаджийски клубове. За вицепрезидент беше избран Дамян Искрев, който има същите права при отсъствие на президента. За ковчежник или финансист, мотористите избраха Йордан Гочев, родом от Стара Загора.

Секретар стана Свилен Гаджов. Той ще отговаря за всички събития в клуба и ще държи връзка с членовете на групата. Единодушно за „Капитан на пътя“ беше избран Димитър Дудин. Той ще отговаря за маршрута – къде да се движат, как да минават и кой къде да кара. Като капитана на пътя не гласува, но има право да замества всички от съвета при отсъствие.

Мотоклуб „Хайдути“ си имат и трима бодигардове – Пламен Гърдев, известен като DJ Пацо, Георги Воденов и Николай Стойчев. Те ще се грижат за сигурността на клуба и охраняват най-вече членовете на съвета. „Много хора мислят, че мотоклубовете са свързани с дрога, престъпна дейност или подобни на тези. Няма нищо такова. Основаваме този клуб, за да покажем на останалите българи в Чикаго, че това е нашият начин да утвърдим българското, както го правят примерно футболистите. Основната ни цел е да се събираме заедно, да караме и да си помагаме един на друг“, сподели човекът охрана  Пламен Гърдев – DJ Пацо. Той с удоволствие демонстрира как от ауспуха на мотора му излиза огън. Разбира се, не се размина и без българския елемент, когато един от членовете се присъедини към групата със силно звучаща народна музика.  

Георги Стойков също се изказа защо членува в клуба: „Да се види, че макар и далеч от Родината, има будни хора, които каквото и да правят го свързват с България.“ Стойков добави и подробности около основаването: „За да се присъединиш към групата има определени изисквания. Моторът трябва да ти е „крузер“ и да е поне 1000 кубика. Не е толкова лесно да се отвори рокерски клуб тук на територията на Америка. Първо се иска разрешение от някой голям и доказан мотоклуб. Ние, благодарение на Никола Масларски, се свързахме с един от най-големите и те ни разрешиха, но при определени условия, които са си между нас.“ След събранието, мотористите отпрашиха до църквата „Свети Иван Рилски“, където по традиция всяка пролет преди сезона на моторите, Отецът дава благословия за здраве и безопасност на пътя. Същата вечер българската група направи и първите си срещи с водещи моторджийски групи в Чикаго в клубните им барове.

снимки: 1 - целият клуб, 2 - президентът на клуба Никола Масларски, 3 - ковчежникът Йордан Гочев черпи за поста, 4 - Димитър Дудин гордо носи българския флаг.

автор: Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Източник: Чикаго.бг 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *