ВМРО - Стара Загора с програма за образованата раждаемост

ВМРО - Стара Загора с програма за образованата раждаемост

27 февруари 2019  |   0 коментара

Ръководството на ВМРО – БНД, Стара Загора ще внесе доклад-предложение, който предвижда отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината. Предложението на Патриотите е за осигуряване на помощ на млади семейства при раждането им на първо, второ или трето дете, като условието е родителите да имат минимум завършено средно образование, като за родители с по-висока степен на образование еднократната помощ ще бъде в по-голям размер. Мотиви са, че това е един инструмент, чрез който в община Стара Загора може да се стимулира раждаемостта сред отговорните родители, съобщават от „Дарик“.

От ВМРО - БНД предлагат основни задължителни критерии като изискване за отпускането на тази помощ. Критериите са минимална степен на образование – средно и постоянен или настоящ адрес за двамата родители на територията на община Стара Загора, като поне единият от родителите през последните три години да има постоянен или настоящ адрес на територията на общината. Родителите с по-висока степен на образование, като „Бакалавър“ или „Магистър“ ще получават по-голям размер еднократна помощ.

Предложението е следното:

За първо дете при родители с еднаква степен на образование да се изплащат:

1. Родители със средно образование – сума в размер на 200 лв.;
2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 250 лв.;
3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 300 лв.

За второ дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат:
1. Родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.;
2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 600 лв.;
3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 700 лв.

За трето дете при родители с еднаква степен на образование се предвиждат:
1. Родители със средно образование – сума в размер на 1300 лв.;
2. Родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 1500 лв.;
3. Родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1700 лв.

Според официалните източници, раждаемостта в Община Стара Загора е около 1800 деца на година, като приблизително 1/3 от новородените деца са на родители с по-ниска степен от средно образование или без образование. Предложението на Общинското ръководство на ВМРО - Стара Загора е средствата да се осигуряват ежегодно от бюджета на общината.

Програмата е част от мерките за справяне с демографската криза и инструмент за стимулиране на устойчив семеен модел, който изключва феномена „раждане на деца заради социални помощи“.


По предложение на ВМРО - БНД през 2011 г. е създаден фонд „Ин витро", благодарение на който се родиха няколкостотин старозагорчета.

Припомняме, че Патриотите от ВМРО – София внесоха програмата за подпомагане на образованите семейства, както и воеводите от Добрич поставиха на обществено обсъждане правилника за дейността на фонд „Стимулиране на родители с висше образование“. А по отношение на бюджета на Враца Патриотите от ВМРО ще предложат промяна в правилника за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на общината.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *