ВМРО срещу гей изложба в Пловдив: „Не преминавай от другата страна“

ВМРО срещу гей изложба в Пловдив: „Не преминавай от другата страна“

05 юли 2019  |   0 коментара

20 активисти и симпатизанти на ВМРО окупираха тротоара срещу СКЛАД в Тютюневия град в Пловдив в знак на протест срещу изложбата „Балканска гордост # Balkan Pride”. Те носеха плакати „Не преминавай от другата страна“ и бяха изградили своеобразна жива верига около мястото на провеждане на изложбата. Протестиращите бяха обвързани с жълта лента с надпис „Високо напрежение“. Все пак до такова не се стигна, протестът премина мирно, а от ВМРО за пореден път настоява европейската столица на културата да показва не привнесени отвън, сочени за „модерни“, джендър събития, а повече за българските традиции, култура и бит – неща, с които трябва да представяме България пред света.

В протеста участва пловдивският депутат от ВМРО Александър Сиди, кметът на район „Южен“ в Пловдив и лидер на местната структура на партията Борислав Инчев, общинските съветници от Патриотите Нина Гьошева, Стефан Послийски и Камен Шишманов.

Въпреки протестите на Патриотите от ВМРО и на пловдивската общественост събитието стана част от официалната програма на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. Изложбата е от снимки гей паради „Балкан Прайд“ и според представителите на ВМРО такава демонстрация няма място в техния град, още повече като част от председателството на Пловдив като европейска столица на културата.

Т.нар. изложба разбуни духовете още преди провеждането си, а позицията на ВМРО бе, че тя трябва да бъде спряна. Пловдивските воеводи поискаха оставката на Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, която отговаря за събитията, част от Пловдив – европейска столица на културата. Депутатът Александър Сиди пък изрази публично възмущението си градът да се рекламира със захарни фигурки на Альоша и гей изложба.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *