ВМРО: Социалните  услуги вече не са търговска дейност

ВМРО: Социалните услуги вече не са търговска дейност

29 юли 2020  |   0 коментара

Това ще се осъществи чрез промените в ЗСУ, приети окончателно днес от НС

Днес окончателно приехме промените в ЗСУ. С промените се премахва ролята на НПО при извеждането на деца от семейството, въвежда се бърз съдебен контрол при отнемане на дете, а не просто административно решение. НПО-тaта няма да бъдат на „входа“ и „изхода“ на социалните услуги. С тези решения днес ние от ВМРО показваме, че чухме хората, които вече повече от година са на улицата, за да защитят децата си от порочния норвежки модел, който чрез ЗСУ се въвеждаше в България.

Това написа във „Фейсбук“ народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Александър Сиди, след като днес бе гласуван ЗСУ на второ четене.

Днешното решение е само първата крачка към пълна отмяна на този закон, който е написан на база грешна идеология и чиято концепция е неправилна според нас. В рамките на шест месеца, по настояване на ВМРО, трябва да се изготви изцяло нов кодекс на социалните услуги, който да затвърди нашата позиция, а и тази на хората на улицата, че НПО-та нямат място при определяне на съдбата на българските деца, пише още Сиди.

Припомняме, че благодарение на Патриотите влизането в сила на спорния ЗСУ беше отложено за 01.07.2020 г. Причината за отлагането бяха многохилядните протести на различни организации. Мотивите на протестиращите ни дадоха повод да обърнем внимание, че при породен силен граждански антагонизъм определено трябва да бъде насочено специално внимание към текстовете, които предизвикват притесненията в обществото.

По съвместна инициатива с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) бяха предвидени кръгли маси и обществено обсъждане на всички предложения от страна на неправителствения сектор и на парламентарно представените политически партии. Тези събития обаче не се състояха поради извънредното положение, което беше наложено от световната пандемия от COVID-19. Ето защо дълго чаканите консенсусни решения не се случиха, но за сметка на това нашите експерти направиха работещи предложения, които могат да бъдат в полза на всички страни, които имаха притеснения по влизането в сила на закона.

Междувременно по инициатива на Искрен Веселинов и Александър Сиди във връзка с фрагментираното законодателство в социалната сфера беше извикана и изслушана от Народното събрание социалният министър Деница Сачева. Отново по инициатива на депутатите от ВМРО парламентът прие решение, с което НС ангажира МТСП с конкретни срокове за анализ на законодателството и неговата кодификация. НС прие, че е нужно да се изработи Кодекс за социална подкрепа, с който да се сложи и край на социалния паразитизъм.

Ние от ВМРО категорично сме „за“ отмяна на ЗСУ. Но този закон трябва да работи с внесените промени до изготвянето на Кодекса.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *