ВМРО – София почете паметта на Иван Михайлов

ВМРО – София почете паметта на Иван Михайлов

06 септември 2019  |   0 коментара

Вчера, 5-и септември се навършиха 29 години от смъртта на Иван Михайлов - български революционер, деец на българското национално-освободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение.

Градската и младежката структура на ВМРО в гр. София отдадоха почит пред паметника на Иван Михайлов в Борисовата градина. Присъстваха общинските съветници Карлос Контрера, Димитър Антов и Виолета Тодорова.

Председателят на ВМРО – София Владимир Митов разказа на присъстващите исторически факти от живота на Иван Михайлов и обърна внимание, че когато говорим за Иван Михайлов няма как да не споменем и Тодор Александров. Благодарение на тези двама велики водачи на ВМРО, Организацията става държава в държавата – строят се читалища, борят се и с разбойниците.

Иван Михайлов е достоен наследник на Тодор Александров, който всъщност започва да търси виновника за убийството на последния некоронован крал на Пирин планина, в следствие на което започват братоубийствените войни във ВМРО. Иван Михайлов е човекът, който променя техниката за работа на Организацията – вместо с чети, той работи индивидуално, затова има толкова много атентати на ВМРО. Ново нещо, което прокарва Михайлов е вкарването на жените като атентатори. Такива случаи са с неговата жена – Менча Кърничева и Мара Бунева. Иван Михайлов е човекът, който от Рим е ръководил Организацията във всяко едно отношение, заяви Владимир Митов. И допълни, че той не е умрял, щом ние днес сме тук и се опитваме да следваме неговите завети, доколкото ни е възможно.

Общинският съветник Димитър Антов сподели, че нашите водачи са славни герои и е добре в такъв ден да си припомним посланията, които ни оставят те. Ние сме хората, които трябва да продължим българщината, която нашите герои са пазели, завърши Антов.

Паметта на великия водач на ВМРО бе почетена с едноминутно мълчание, поклон и цветя на паметника.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *