ВМРО скочи на промените в Закон за вероизповеданията: Направо го кръстете „в полза на Главното мюфтийство“!

08 март 2019  |   0 коментара

Трябва да допълним името на законопроекта и да се казва Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство.

Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов днес в парламента по време на дебата по Закона за вероизповеданията, внесен от ДПС и ГЕРБ.

За втори път в рамките на два месеца гледаме Закона за вероизповеданията. И двата пъти сценарият е един и същ, каза още той и уточни, че се правят късни заседания на комисия и ранни гледания в парламента.

По думите му, следващата промяна трябва да се допълни името на Закона и той да бъде наречен Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство. Това ще е добра илюстрация, каза още Веселинов.
Колеги, не се прави така, каза още Веселинов и посочи, че Мюфтийството може да си разсрочи задълженията.
Да преосмисли този законопроект. Той е вреден, създава двоен стандарт, създава усещане, че едно вероизповедания в България е фаворизирано, допълни заместник-председателят на ВМРО.

Народните представители, обаче, приеха на първо четене законопроекта. Групата на „Обединени патриоти“ категорично бе против.

Гневно изказване от парламентарната трибуна след приемането на законопроекта направи организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Той посочи, че с приетите текстове се настройват хората един срещу друг. Колеги, така настройваме мюсюлмани срещу християни.

Когато се опростят задължения на едно вероизповедание, какъв е проблемът да се отпуснат пари и за други вероизповедания? Какъв е проблемът да се ремонтират църкви, например, запита той.

Ангелов посочи, че това е грешният начин и дразни хората.

Депутатът допълни, че с 6-те млн. лв. годишна субсидия, която получава мюсюлманското вероизповедание, е можело да бъдат покривани задълженията им.

Юлиан Ангелов каза, че с промените се дават привилегии само на едно вероизповедание, което е абсолютно погрешно.

Той даде пример, че сградата на Главно мюфтийство им е била дадена за ползване по незаконен начин. Тя е дарена от българина от Македония Димитър Станишев и неговата съпруга на министерството на просвещението за издръжка на българчета от Западните покрайнини и Македония. Но „Софийски имоти“ незаконно нарушиха дарението и дадоха сградата на Главното мюфтийство. Ето това пак дразни хората, посочи Юлиан Ангелов.

Вижте във видеото изказванията на Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *