ВМРО: Радио на турски няма да интегрира, а ще разделя

ВМРО: Радио на турски няма да интегрира, а ще разделя

18 август 2015  |   0 коментара

Представители на ВМРО присъстваха на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ). Те бяха водени от представителя в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Поводът бе, че като първа точна в дневния ред на заседанието бе обявено обсъждане на искане на Българското национално радио (БНР) за създаване на турска радиостанция.

Става дума в програмата на радио „Кърджали“ на БНР да има няколко часа излъчване на турски език, което ще покрива и съседните хасковски и смолянски региони. Искането на националното радио е тази програма да е шестчасова, като три от нея да се водят на български, а другите три на турски. В мотивите си от БНР са записали постигане на интеграция на български граждани с небългарски произход.

По този начин БНР създава предпоставки за сепаратизъм като желае да направи турска радиостанция, заяви Ангел Джамбазки. По същество БНР иска да създаде турска радиостанция, допълни той и подчерта, че няма логика в това да интегрираш като говориш на различен език и напомни, че по Конституция официалният език в страната ни е българският.

Като друг мотив срещу искането евродепутатът посочи сметката, която българските данъкоплатци ще трябва да заплатят за създаването на такава радиостанция, а именно 300 000 лева тази година и още толкова догодина.

Какво си позволява БНР, запита Ангел Джамбазки. Той изрази учудване и защо когато в област Смолян живеят български мюсюлмани, то БНР ще им говори на турски език.

Според него най-страшната последица от излъчването на такова предаване ще бъде сепаратизъм.

Той обърна внимание и на наближаващите местни избори и попита защо точно сега на БНР му хрумва тази идея. Може би с това ще се увеличи шансът за победа на кмета на Кърджали, прогнозира Джамбазки.

Вземането на решение по тази точка от СЕМ бе отложено за неопределено време, когато регулаторът ще заседава в пълен състав.

Представителите на ВМРО се зарекоха, че ще присъстват и на следващото обсъждане, а Джамбазки дори заплаши, че ако СЕМ разреши пускането на програма на турски език, то той лично ще обжалва решението във Върховния административен съд.

В позицията на ВМРО по казуса се казва следното:

Според ВМРО пускане на програма на турски език по БНР е недопустима щета по конституционния ред в България, както и опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е смолянска област. Проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и българската държава от години не може или не иска да се справи с този проблем.

Създаването на регионални програми на чужд език е крачка към автономизация на части от страната. В същия район, само че от гръцка страна, живеят цели области с български майчин език – български мюсюлмани. Вместо да се погрижи програмата на радио „Кърджали“ да стига до тях, ресорните власти у нас, в лицето на СЕМ и КРС, решават да облъчват на турски език, при това с държавни пари.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *