ВМРО против претенциите на Румъния

ВМРО против претенциите на Румъния

16 юни 2016  |   2 коментара

България не трябва да участва в допълнително военно сътрудничество с Турция и Румъния

ВМРО следи със загриженост румънските аспирации към Молдова. Трябва да се напомни, че в Молдова има сериозно българско население, към което България има задължение. Трябва да се напомни също, че навремето Румъния взема Северна Добруджа и като компенсация за Бесарабия. Това означава, че ако Румъния продължава да предявява претенции и към Молдова, и към влашката общност у нас, то България ще бъде в правото си да напомни за Северна Добруджа. 

ВМРО намира за скандално искането на румънския президент Йоханис за още часове на румънски у нас. Влашката и други общности в България имат всички възможни права по отношение на образованието. Терминът „румънски“ е сравнително нов, политически термин и не може да бъде отнесен към различни наши отколешни етнографски и етнически групи, каквито са власите и др.

По повод предложението за създаване на обща военна флотилия с Румъния  Турция, ВМРО посочва, че България е лоялен съюзник в НАТО и спазва ангажиментите към колективната сигурност, но не може да си позволи сътрудничество с турската армия, която в момента служи на неосманистка и ислямистка по същността си политика.

Докато текат обсъжданията, Турция открито заплашва страната ни с наплив от мигранти, преразглеждайки действащите спогодби за реадмисия, което е недопустимо изнудване.

Не е от полза за България да участва в ескалиращи действия в Черно море. Няма защо България да обслужва турско-румънски антируски действия. Страната ни не бива да работи за чужди външнополитически и военни амбиции.

България трябва да отговаря на очакванията на НАТО към нас. В същото време обаче страната ни трябва да има активна позиция в Алианса и да провежда своя интерес в решенията на пакта.

Коментари

 • Марио Стоянов

  юни 16, 2016 в 5:42

  Позицията ви е правилна и принципна.
  Може да посъветвате съседите ни да си "помпат" националното самочувствие с икономически, социални, спортни и други постижения, но не и комплексарско-шовинистични исказвания.

 • Димитър Димитров

  юни 16, 2016 в 5:49

  Ще избегнем ли Третата световна война?
  Да, ако здравият разум надделее над амбициите на ястребите от САЩ и НАТО за световно господство.
  САЩ не искат да се примирят, че светът вече е многополюсен и продължават да мечтаят как да възстановят световното си господство чрез световна война.
  Кандидатът за президент от Републиканската партия заяви, че НАТО е вече "отживелица" и най-голямата заплаха за света е тероризмът.
  Но НАТО продължава да се разширява и вече достигна границите на Русия.
  САЩ превръщат Украйна в плацдарм за бъдеща война срещу Русия.
  В Румъния и Полша се разполагат елементи на ПРО, които ще се използват срещу Русия.
  В Прибалтийските републики и Полша се създава така наречената "противовъздушна отбрана", която е насочена отново срещу Русия.
  В Румъния се създава многонационална бригада...за настъпление срещу Русия.
  Под натиска на САЩ държавити от НАТО се превъоръжават ,
  на техните територии се провеждат учения с цел подготовка .. за война срещу Русия.
  Новата инициатива на някои ястреби от НАТО за създаване на американска военноморска база в България...също е елемент от подготовката за война срещу Русия.
  Като добавим икономическата и информационната война на ЕС срещу Русия , влошаването на икономическите отношения между Русия и втората сила в НАТО Турция и заявленията на някои американски ястреби ,че САЩ са подготвили американски план за глобална атака срещу Русия с кодовото название „Prompt Global Strike“ (“Бърз, глобален удар“), картината е ясна.
  Т.е. американската армия следва да бъде в състояние на готовност за 60 минути, с масирани, мощни и високо точни удари от създаващата се сега в Европа американска противоракетна отбрана (NMD), да нанесе масиран ракетен удар по военни и граждански обекти в Русия. А след прилагане на тази атака американската стратегия включвала бързо да се заеме територията на врага с големи сухопътни сили.
  И т.н.
  САЩ си присвоиха правото първи да нанесат "бърз, глобален удар", използвайки НАТО.
  Да, но нека да си спомним думите на президента Путин, казани по повод Въздушната операция на Русия срещу "Ислямска държава" в Сирия:
  "Если драка неизбежна — бить надо первым!"
  Това означава, че ако Третата световна война е неизбежна, Русия ще нанесе изпреварващия си удар по САЩ, като главен противник във войната и по американските бази в Полша, Румъния, Прибалтийските републики и България.
  България ако иска да избегне такова развите на събитията,
  трябва незабавно да обяви,
  че е ЗОНА НА МИРА,
  т.е. че България няма да участва във войни
  и от нейна територия няма да се подготвят и водят военни действия срещу която и да е държава , включително и срещу Русия.
  А за да се избегне войната между НАТО и Русия, трябва да се възстанови диалога НАТО -Русия
  и възникналите проблеми в Европа и света да се решават по мирен път, а не чрез световна война.
  Димитър Димитров
  16.06.2016г., 08.45ч.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *