ВМРО продължава политиката си на историческа приемственост

ВМРО продължава политиката си на историческа приемственост

05 януари 2019  |   0 коментара

За пореден път ВМРО с жест към наследник на войвода от Организацията. Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, евродепутатът Ангел Джамбазки и заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов се срещнаха със Светлозар Кунгалов, който е наследник на войводата Лазар Кунгалов.

На Светлозар, който активно пази спомена за своите предци, беше подарен почетен плакет, българско знаме, както и знаме на ВМРО и исторически материали.

Войводата Лазар Кунгалов е роден в село Радово, Валовищка кааза на Серски санджак на Османската империя, днес Харопо, Гърция. Лазар Кунгалов като член на ВМОРО организира с Тома Радовски малка чета, с район на действие поречието на река Струма. Целта им е набиране на оръжие и пари за Организацията. В периода около Балканската война Лазар Кунгалов участва в четите, които са сформирани и действат в територията на Серския революционен окръг на ВМОРО. Заради неговото участие в тези чети семейството на Велик Кунгалов е изселено от гръцките власти в района на град Волос, находящ се на 215 км южно от Солун.Там са останали до преселването си в България.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *