ВМРО почита националните герои: тържествено бе отбелязана 139-ата годишнина от рождението на Тодор Александров

ВМРО почита националните герои: тържествено бе отбелязана 139-ата годишнина от рождението на Тодор Александров

05 март 2020  |   0 коментара

На 4 март се навършиха 139 години от рождението на великия български революционер и легендарен водач на ВМРО Тодор Александров. В цялата страна се проведоха събития, чрез които бе почетена паметта му. Старио, какъвто псевдоним ползва Александров по времето, когато е начело на ВМРО, успява да възстанови дейността на революционната организация след Първата световна война.

София

Младежката и градската структура на ВМРО в столицата се събраха пред паметната плоча на Тодор Александров на едноименния булевард. Присъстваха общинските съветници Владимир Митов, Димитър Антов и Михаил Петров, народният представител Мария Цветкова, както и председателят на младежката организация в София Кристиан Рангелов.

Историкът, който е и председател на областния комитет в София, Владимир Митов разказа за живота и делото на Тодор Александров. Пред плочата членовете на ВМРО поставиха цветя, за да почетат некоронованият цар на македонските българи.

Пловдив

Младежите от Пловдив поднесоха венец пред новия паметник на Тодор Александров в града.

Тодор Александров е идеолог на Организацията и през целия си живот е отдаден за борбата за освобождение и обединение на българите и българските територии. Днес ние от ВМРО - Пловдив се събираме днес тук, за да отдадем почит пред великия водач на организацията на паметника на войводата, заявиха от студентската организация.

На тази свещена за Организацията дата, десет нови симпатизанти на ВМРО положиха клетва, както подобават традициите и обичаите на Организацията.

Бургас

ВМРО – Бургас постави венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в града. Членовете на родолюбивата организация от морския град се поклониха пред паметта на Александров.

Благоевград

Пред бюст-паметника на Тодор Александров в Благоевград бяха отбелязани 139 години от рождението на героя. С кратко слово Станимир Радулов, общински председател на ВМРО, припомни живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха заместник областният управител Иван Стоянов, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, представители на институции, политически партии, общински съветници, граждани, които положиха венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в знак на почит и признателност към делото му.

Радулов припомни думите на водача на ВМРО: Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко, освен живота ми, който случайно е оцелял.

Кюстендил

ВМРО - Кюстендил тържествено отбеляза рождението на големия български революционер и легендарен водач на ВМРО - Тодор Александров. В кратко слово Весела Стойчева припомни за живота и делото на войводата,а председателят Георги Петров традиционно награди едни от най-достойните и дейни членове на Организацията. В знак на признателност и преклонение бяха поднесени венци и цветя на паметника на Тодор Александров в центъра на Кюстендил.

Повече за Тодор Александров четете тук >>>

Припомняме, че преди месеци излезе новата книга на председателя на ВМРО и историк д-р Красимир Каракачанов, посветена на легендарния Тодор Александров. Тя бе представена официално и в България, и в Македония.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *