ВМРО почете героите от Априлското въстание

ВМРО почете героите от Априлското въстание

22 април 2014  |   0 коментара

138 години от избухването на Априлското въстание отбелязаха десетки русенци. С велопоход от Пантеона на възрожденците в крайдунавския град те за поредна година припомниха повдига на българските четници през 1876 г.

Въпреки лошото време десетки се включиха в проявата, която бе организирана от местната структура на ВМРО и „Вело-Русе“. В честването се включиха още представители на клуб „Традиция“.

Родолюбивите русенци изминаха разстоянието до Гюргево. В съседния румънски град участниците във велопохода се събраха пред паметната плоча на мястото, на което Гюргевският революционен комитет е взел решение за Априлското въстание.

Там бе припомнено случилото се през 1876 година по време на подготовката и провеждането на Априлското въстание, както и значението на Гюргевския революционен комитет за освободителните борби на България. С едноминутно мълчание бе отдадена почит към героите, паднали в борба за свобода.

На паметните плочи на Гюргевския пристан - мястото, от което на 16 май 1876 година Христо Ботев с четата си се качва на кораба „Радецки“, бяха положени цветя.

В Кюстендил от ВМРО поднесоха венци и цветя пред паметника Булаир и запазиха едноминутно мълчание в памет на взелите участие в Априлското въстание.

Младежката организация на ВМРО в София отбелязаха годишнината с преиздаване на патриотична лепенка с лика на Бенковски, Ботев, Райна Княгиня  и Захарий Стоянов – емблематични фигури от времето на покритото с непреходна слава въстание.

Повече снимки от велопохода вижте в албума.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *