ВМРО почете воините от отряда на ген. Гурко

ВМРО почете воините от отряда на ген. Гурко

13 юни 2018  |   0 коментара

Членове на ВМРО от Сливен, Нова Загора и с. Николаево поднесоха венец на гроба на руските воини от отряда на генерал Гурко, загинали в боевете за Нова Загора.

Представителите на ВМРО традиционно почитат паметните дати, отбелязващи пътя на българската държава, довел до Освобождението.

В началото на юли 1877 г. руският Преден отряд на ген. Йосиф Гурко настъпва на юг от Стара планина. На 10/22.VII авангардът му от 9-ти Кавказки драгунски полк с командир херцог Н. Лайхтенбергски освобождава Стара Загора.

От юг обаче настъпва армията на Сюлейман паша.

Преди боя в града са разположени 4 дружини на Българското опълчение на ген. Н. Столетов, с 14 ескадрона и 12 оръдия. Ген. Й. Гурко напуска града, за да атакува Нова Загора. В Стара Загора остават II-а и V-а опълченска дружина, 2 казашки сотни и 4 оръдия. Те заемат отбранителна линия от 4 км. Разделена е на десен фланг (II-а дружина), ляв фланг (V-а дружина), а в центъра са спешените казашки сотни.

Сюлейман паша решава да атакува Стара Загора с основните си сили.

На 18/30.VII херцог Н. Лайхтенбергски се завръща с част от силите си в Стара Загора, но узнал за началото на боя с Реуф паша близо до Джуранли (дн. Калитиново), напуска града в подкрепа на своята колона.

Турската атака е насрочена за 19/31.VII в 7.00 ч. В нея участват колоните на Шукри паша, Вейсел паша, Ариф паша и Салих паша. Турското превъзходство в жива сила е 4:1. Опитът да се обхванат двата фланга на руските сили е отбит.

В разгара на боя пристига подкрепление от I-а и V-а Опълченска дружина, Казанския Казашки полк, а Астраханския Казашки полк е изпратен към Джуранлии. Левият фланг е поет от полк. Де Прерадович, а десният от полк. М. Толстой. Около 10.00 ч. главният удар срещу левия фланг е отбит. Към 13.00 ч. Сюлейман паша развръща всичките си сили. Колоната на Вейсел паша извършва обходно движение на десния фланг.

Отбраната на Ст. Загора е поета от полк. Де Прерадович. Турския удар поема III-а Опълченска дружина на подполк. П. Калитин. Тя води героичен бой за спасяване на Самарското знаме, в който загиват знаменосците унтерофицер Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк, опълченецът С. Минков и подполк. П. Калитин. Самарското знаме е изнесено от бойното поле след жесток ръкопашен бой от стихийно формирана Знаменна група. I-а Опълченска дружина отбива 2 атаки и бавно отстъпва. В града се водят ожесточени улични боеве. В него влизат 3 турски табура. Ст. Загора е изгорена до основи и са изклани към 15 000 българи.

На 18/30.VII се води боя при Нова Загора. Гарнизонът на Реуф паша има 15 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези, но в боя участват само 3 табура и черкезка конница. Те са разбити и преследвани 4 км. Руските загуби са 106 души, а турските над 300.

По-голям бой има при Джуранли. Той е ожесточен с атаки и контраатаки. Руски загуби - 420 убити и ранени. Турски загуби - 1 200 убити и ранени. Силите на Реуф паша са отслабени и отклонени от Ст. Загора. След тези боеве Предния отряд се изтегля и заема позиция на Шипченския проход.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *