ВМРО подпомага честването на 150-ата годишнина на Врачанското читалище

ВМРО подпомага честването на 150-ата годишнина на Врачанското читалище

29 юли 2019  |   0 коментара

През месец септември 2019 г. ще бъде отбелязана 150-ата годишнина на Народно читалище „Развитие – 1869“ - гр. Враца. По този повод в началото на годината беше учреден инициативен комитет, който ще организира честванията.

За увековечаване на делото на врачанските общественици и просветители, допринесли за развитието на читалищното дело, е заснет документален филм. Създаването на филма беше подпомогнато финансово от народния представител от ВМРО Красимир Богданов - член на парламентарната комисия по културата и медиите, който заяви:

Подкрепата за най-старата и изключително авторитетна институция в област Враца трябва да е чест и привилегия за всеки истински родолюбец. Читалище „Развитие“ не само десетилетия наред е стожер на културния живот във Врачанския край, но и дава началото на много от съвременните културни институции в областния град. Пословична е отдадеността на многобройните спомоществуватели и самодейци, носещи в сърцата си възрожденски дух.

През годините те не жалеха сили и средства за извисяването на културния живот на Враца. Цитирайки думите на големия български революционер Гоце Делчев: „аз разглеждам света единствено като поле за културно съревнование между народите“, днес смело можем да заявим, че благодарение на читалище „Развитие“ - Враца продължава да участва активно в това съревнование.

В работата на инициативния комитет активно участва общинският съветник от ВМРО, председател на постоянната комисия по култура и на общински фонд „Култура“ Красимир Ангелов.

Читалище „Развитие“ - Враца е основано през 1869 година от родолюбиви врачани начело с учителя Симеон Подбалкански, Мито Анков, Николчо Кръстеняков, Кръстьо Новкиришки и др. и е най-старият културен институт в града. От него са тръгнали всички професионални културни институти във Враца - драматичен театър, филхармония, исторически музей, картинна галерия. Съвременната читалищна сграда е строена през периода 1938-1941г. и е обявена за паметник на културата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *