ВМРО подкрепя хората в Мало Пещене

ВМРО подкрепя хората в Мало Пещене

04 април 2019  |   0 коментара

Във връзка с предстоящия в неделя местен референдум във врачанското село Мало Пещене Общинският комитет на ВМРО - Враца изразява подкрепа за справедливата кауза на жителите от селото.

Макар и най малкото в община Враца селото е едно от най-красивите. В центъра му се намира параклисът „Св. Архангел Михаил” и паметникът на опълченеца Кръстьо Беляков. Близо е и праисторическия обект „Влаога“. Съчетано с уникалната природа това прави Мало Пещене привлекателно за спокоен и природосъобразен живот. Неслучайно хора от страната и чужбина са закупили къщи в селото.

Откриването на 35-годишна концесия за добив на глауконит и то от находище, само на 300 м от жилищата на хората ще нанесе сериозни щети не само на природата, но и на здравето на пещенци. Ще има запрашаване, преминаване на тежки машини, шум, увреждане на селскостопанската продукция. Това неминуемо ще доведе до напускане на и без това малкото жители на селото, което пък открива пътя към неговото заличаване.

Поради всички тези причини общинският комитет на ВМРО - Враца призовава хората от Мало Пещене да гласуват против концесията за добив на глауконит,

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *