ВМРО подготви законодателни промени в полза на пчеларите

ВМРО подготви законодателни промени в полза на пчеларите

08 януари 2019  |   0 коментара

Враца беше домакин на работна среща на пчеларите от Северозападен икономически регион. Участие в нея взеха всички регистрирани пчеларски дружества от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На форума бяха дискутирани проблемите в сектор пчеларство, а основната задача беше избор на представител на региона в Експертния консултативен съвет по проблемите на пчеларството към МЗХГ.

Както ВМРО обеща в края на миналата година, работна група от партията подготви законодателни промени в Закона за пчеларството, които бяха изложени пред присъстващите от народния представител Красимир Богданов. Най-важните от тях са: Създаване на специализирана дирекция по пчеларство в Министерството на земеделието, храните и горите и определяне на нейните правомощия; Задължението за регистрация и отчетност на всички пчелини; Нормативното уреждане на опрашването като екосистемна услуга, която се предоставя възмездно от пчеларите на земеделските производители; Определяне на минимална цена за изкупуването на естествен пчелен мед; Наказателни разпоредби, характеризиращи като престъпление против собствеността противозаконното отнемане, кражба или присвояване на пчели, пчелен кошер, или негови съставни части, както и пръскания на земеделски култури със забранени пестициди, довели до унищожаването и повреждането пчели и пчелни семейства.

Поздравления за добрата организация на форума получи председателят на Общинско пчеларско сдружение във Враца Даниел Ганчев. На него му бе гласувано доверие и бе посочен за заместник на избрания представител на Северозападен икономически регион в Експертния консултативен съвет по проблемите на пчеларството към МЗХГ доц. Юлиян Станчев от Плевен.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *