ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 2

ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 2

28 ноември 2017  |   1 коментар

Пловдив  

Десетки членове и симпатизанти на ВМРО се събраха снощи в проливния дъжд над Пловдив, за да отбележат 98 години от подписването на позорния за България Ньойски диктат. На паметника на Съединението патриотите от ВМРО запалиха факли и разпънаха транспарант с надпис „Долу Ньой! Да живее силна и обединена България!“. На мероприятието символично бе изгорено копие на договора, с което от ВМРО показаха още веднъж, че дори един век по-късно клаузите в него са неприемливи за България.

В словото си пред събралото се множество, народният представител Александър Сиди напомни, че с този договор от снагата на Отечеството бяха откъснати изконните български земи – Македония, Беломорска Тракия, Западните български покрайнини и Южна Добруджа. При прокарването на омразната граница, съседите на България не се свенят да разделят села и къщи, дори гробове на мъртвите. Не са един и два случаите, в които главата на починалия остава от едната страна, а краката му от другата страна на телената мрежа. Разделени са хиляди семейства, къщи и дворове. България след Ньойския договор преживява национална катастрофа, а стотици хиляди бягат от домовете си останали отвъд пределите на Отечеството и се местят в новите граници. Депутатът напомни още и че датата не е била избрана случайно от сърбите. През 1885 година на тази дата българската армия извоюва една от своите славни победи, а именно победата при Сливница. От тогава до 1919 година на този ден се е отбелязвал „Ден на славните български победи“. Именно затова сърбите избират тази дата за подписване на Ньойския диктат, за да бъде още по-голямо унижението към нашето Отечество. Ние никога не трябва да позволим да бъде забравен позорният Ньойски диктат и никога не ще простим вероломното предателство на нашите съседи през 1919 година, завърши емоционалното си слово Александър Сиди.

Кметът на район „Южен“ и председател на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев припомни, че ВМРО никога няма да забрави хората, останали отвъд пределите на България и че благодарение именно на усилията на ВМРО в годините сега България е член на Европейския съюз, основен фактор в стабилизирането на Западните Балкани. Днес благодарение на дипломатическите усилия и воля част от историческите проблеми започват да се решават, посочи той и даде пример с договора за добросъседство с Македония, признаването на българското малцинство в Албания и приетата ръка за приятелство отправена от Охридската архиепископия към Българската православна църква. Инчев допълни, че ВМРО няма да жали усилия и средства, докато не постигне заветната цел – духовно обединение на всички българи в рамките на Европейския съюз.

Шумен

В знак на почит към загиналите за обединението на българския народ от ВМРО в Шумен раздадоха 1336 национални флага по повод позорната годишнина от подписването на Ньойския договор, довел до откъсването на части от България. 

98 години по-късно ние отново си спомняне за Ньой и за своите братя отвъд границите на България, пазим спомена за загиналите по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа и призоваваме бъдещите поколения да не забравят, заявиха от ВМРО.

Броят на знамената е символичен – 1336, за всяка година от създаването на България до днес.

Враца

Факелно шествие „Долу Ньой!“ премина през Враца. Проявата във връзка с черната годишнина бе организирана от младежката организация на ВМРО. На събитието присъстваше народният представител от ВМРО, излъчен от Враца, Красимир Богданов. Милиони българи остават извън границите на българската държава. Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година. Договорът слага край на българското участие в Първата световна война и оставя под чужда власт българите в голяма част от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини, отбеляза в словото си депутатът.

Велико Търново

Тази година младежката организация на ВМРО – Велико Търново почете годишнината от подписването на несправедливия Ньойски договор с поставяне на информационна изложба в центъра на града, посветена на събитието. Тя бе открита от народния представител доц. д-р Милен Михов и общинския съветник Николай Цонев, които говориха за крайно несправедливите клаузи на договора, заради които той е наричан и до днес „диктат“.

Благоевград

В Благоевград ВМРО припомни на обществеността с факелна стража пред Паметника на Македоно-одринското опълчение за несправедливия Ньойски диктат, който за много десетилетия напред определи съдбата на страната ни.

На площад „Мите Марков“ в Благоевград близо 150 души се събраха, за да отбележат тази скръбна дата, след която българското землище е разпокъсано. От живото му тяло са откъснати Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Южна Добруджа. Хиляди бежанци с осакатени съдби, оставили имота си, са прокудени от родните си места. За това говориха народният представител Атанас Стоянов, заместник областният управител Иван Стоянов и представителят на „Съюза на запасните офицери и сержанти” доц. Грозданов. 

В края на събитието депутатът Атанас Стоянов символично запали копие на Ньойския договор.

Русе

Традиционното си факелно шествие по повод годишнината проведе ВМРО в Русе. Заедно с АТАКА и НФСБ и с подкрепата на Първа русенска чета „Ангел Кънчев“, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка са България“ и „Традиционеръ“ русенските войводи отбелязаха 98 години от подписването на документа. Гости на събитието бяха структурите на ВМРО от Силистра, Тутракан, Разград, Ветово и Пиргово.

Шествието започна от паметника на Стефан Караджа, премина по „Александровска“ и завърши пред Паметника на свободата. Именно там бе изгорено копие на Ньойския договор – символичен акт, чрез който се заявява борбата срещу националното потисничество. След това бе отдадена почит на загиналите за България. В шествието участваха народните представители Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

Варна

За 19-а поредна година членове и съмишленици на ВМРО във Варна изгориха копие на Ньойския договор. В траурното шествие се включиха и представители на ПП Атака, като част от коалиция „Обединени патриоти“, МКПД „Гоце Делчев“, клуб „Миноносец Дръзки“ и граждани. Те припомниха на присъстващите, че 98 години по-късно нищо не е забравено.

Троян

ВМРО - Троян отбеляза годишнината от позорния договор с факелна стража и изгаряне на унизителния за България Ньойски договор пред Паметника на загиналите във войните за Обединението на България на мемориален комплекс при „Вила Ванна“. По този начин и с категоричното „Не на Ньойския договор!“ войводите от Троян отбелязаха черната за България дата.

Стара Загора

В Стара Загора годишнината от подписването на Ньойския договор бе отбелязана с акция на паметната плоча на Иван Гарванов, която е изградена благодарение на ВМРО. От Организацията почетоха по този начин и 110 г. от убийството на войводата Гарванов, който е родом от Стара Загора.

Пазарджик

ВМРО - Пазарджик отбеляза годишнината от позорния договор за поредна година в с факелна стража и изгаряне на унизителния за България Ньойски договор пред символа на града и българска гордост - Паметника на лъва. 

По темата: ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 1

Коментари

 • Приятел на България

  ноември 28, 2017 в 5:20

  Това означава че няма никакви съображения Западните български покрайнини да останат част от Сърбия:
  Населението там беше българско през 1919 г., имаше само 100-200 сърби според последното българско преброяване от 1910 г. Основният аргумент беше стратегичехската отбрана, както и в случая с Южна Добруджа където почти нямаше румънци.
  В Пиротско например населението само след 1878 беше сърбизирано, но през 1878 още беше българско но и в днешно време сърбите наричат пиротчаните бугараши.
  Сърбия се надяваше че това ще се случи и в Босилеградско и Царибродско.
  Българският етнически характер на тези земи беше признат и от сърбите когато предлагат България да отстъпи Благоевградско на току-що създанената Македонска автономна югославска република а в замяна да получи Босилеградско и Царибродско и после да се образува голяма южнославянска страна от Югославия и България.
  България няма как да нападне Сърбия в настоящо време, така че няма аргументи за по-нататъшната окупация на Западните покрайнини от Сърбия. Трябва да се наложи вето към присъединяването на Сърбия в ЕС и НАТО ако Сърбия не ги върне на България.
  От 120 000 българи там има сега само 18 000. Това е геноцид и етническо прочистване.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *