ВМРО отбеляза Св. Дух

ВМРО отбеляза Св. Дух

17 юни 2019  |   0 коментара

На днешния 17-и юни структурата на ВМРО в гр. София отбеляза Св. Дух - Ден на Македония пред паметника на Паметника на революционерите от Македония, Тракия и Одринско. На събитието присъстваха евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Юлиан Ангелов, доц. Милен Михов, Борис Вангелов, заместник-министърът на МТСП д-р Султанка Петрова, много членове и симпатизанти на Организацията, както и представители на Сдружението на българските родове от Македония и Македонския научен институт.

На паметника заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви пред присъстващите:

След десетилетия на пропилени възможности днес ние, българите, най-сетне трябва ясно да заявим какво искаме и да го преследваме. Днес ние, българите, най-сетне сме в силна позиция, ние сме тези, които могат да поставят условия – и в преговори, и на държавите около нас. Изконните ни врагове  са в по-слаба позиция и ние трябва да диктуваме правилата - това са инструментите на политиката. Няма да позволим на югоносталгиците да ровят в кокалите на нашите герои. След като Гоце Делчев е написал сам какъв е по народност, не е работа на шепа необразовани простаци от МАНУ да кажат какъв е бил. Не им е работа и няма да бъде. До 1945-а година не съществува македонска нация. До 45-а година е ясно какво се разбира от понятието македонец и Македония – географско понятие, което е част от българското етническо землище – ето при тези условия братска Македония ще бъде част от Европейския съюз и няма да има граница межд Охрид и Черно море. Да живее братска българска Македония! Да живее паметта на дейците на Организацията – вечна слава и памет! Да живее България и честит празник!

Структурата на ВМРО в Благоевград почете паметната дата с панихида в памет на падналите български герои в храма „Въведение Богородично“.

В Пловдив в църквата „Св. Троица“ по повод големия християнски празник Свети дух пловдивската организация на ВМРО раздаде курбан на събралите се миряни. 

Свети дух - ден на загиналите за свободата на Македония. Това е денят, в който свеждаме глави на  почит пред жертвите, дадени по време на  Кресненско-Разложкото въстание (1878 г.); Мелнишкото въстание (1895 г.); Горноджумайското въстание (1902 г.); Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) и други изяви на свободолюбивия дух на българите, отдали живота си за свободата на своите сънародници в Македония. 

Прекланяме се и пред паметта на хилядите жертви на Тиквешкото въстание (юни 1913 г.) и Охридското въстание (септември 1913 г.), вдигнати срещу новите сръбски поробители; а също и пред жертвите, дадени в националноосвободителната борба, за освобождение на Македония от сръбския и гръцкия режим през 1912-1915 г. Свеждаме глави пред свидните жертви  дадени от българите във Вардарска и Егейска Македония в периода между двете световни войни.Прекланяме се пред жертвите на кървавата Коледа през 1945 г., когато сръбските и македонистките комунистически власти само за няколко дни избиват цвета на българщината във Вардарска Македония. И още, и още  - все скъпи на сърцето ни, погинали за свободата българи. Докато ни има, ще помним кръвната ви жертва, сподели председателя на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев.

В Банско също раздадоха курбан в храм „Св. Георги Победоносец“. По покана на Александър Пиришанчин - председател на ВМРО - гр. Банско, присъстваха заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов, заместник-председателят на Национален младежки комитет Вангел Тодоров, заместник-председателят на Женската организация в Благоевград Теодора Мичева.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *