ВМРО иска ограничения за „Свидетели на Йехова" и забрана на бурките в Сандански

ВМРО иска ограничения за „Свидетели на Йехова" и забрана на бурките в Сандански

03 юни 2016  |   0 коментара

Категоричната си подкрепа за внесените предложения изрази и Атанас Стоянов - народен представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО

Общинските съветници на ВМРО – Българско национално движение Николай Шаламандов, Светослав Иванов, д-р Георги Панчев и Панчо Панчев внесоха предложение за ограничаване на дейността на сектата „Свидетели на Йехова" и за забрана носенето на бурки на територията на община Сандански.

Предложението е свързано с изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред в общината.

Предлаганите промени липсват в съществуващата нормативна уредба и определят статута и дейността на религиозните общности и вероизповедания на територията на община Сандански. 

Съществуващите празноти в уредбата са предпоставка за развитието на обществено неприемливи процеси, на които сме свидетели при дейността на нетрадиционни религиозни течения в Община Сандански. Такова е религиозното изповедание „Свидетели на Йехова". 

Общинските съветници на ВМРО-БНД предлагат нов раздел в Наредбата за обществения ред в Община Сандански. Той се нарича „Опазване на обществения ред при дейността на религиозните общности".

Въвеждането на този нормативен ред трайно ще регулира тези важни обществени отношения и ще ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които са нетрадиционни и неприемливи за нашия регион и страната, считат вносителите.

Въвеждането на съответни ограничения за агитация и пропаганда на религиозни и сектантски течения, които са несъвместими с традиционното у нас източно православие, ще ограничи вредните и обществено опасни техни дейности със сектантска насоченост и най-вече „Свидетели на Йехова". 

Забраната за религиозна пропаганда на публични и обществени места, както и агитация по домовете на гражданите - противно на тяхното желание, има за цел да гарантира спокойствието на жителите и гостите на община Сандански, както и опазване на личната им неприкосновеност.

Духовното, историческото и културното ни минало, настояще и бъдеще са трайно и неразривно свързани с източно православната ни вяра и идентичност,  категорични са от ВМРО. 

Предмет на предложения проект е въвеждането и на забрана за носене на публични места на облекло, закриващо напълно или частично лицето на носещия го. Забраната се отнася и до носене не подобно облекло в институции и обществени сгради, в които се осъществяват светски взаимоотношения. 

Причините за въвеждането на забраната са комплексни. На първо място носенето на такъв тип облекло (бурка, фередже, никаб и др.) пречат за идентификация на лицето, което го носи. 

Целта е да се осигури правен механизъм и контрол на лицата, които желаят да скрият лицето си или части от него. 

Забраната ще улесни контрола от органите по сигурността за установяване на лица, които са евентуален обект на издирване. Мярката е и с цел превенция, прекратяване и разкриване на престъпления от страна на полицейските органи. 

Обратното би било съществен риск за пробив в обществената сигурност, с оглед потенциални терористични актове, в които се използват жени, изповядващи радикален ислям. 

От друга страна забраната за носене на този тип облека и покривала на публични места е и превантивна мярка, относно евентуални и целенасочени действия на неприемливия за българското общество радикален ислям. 

Навлизането на радикален ислям на Балканите и в Европа е реална опасност. Но не като религия, а като опасна идеология, която си поставя най – вече политически цели и проповядва насилие срещу хора с различно от исляма вероизповедание. 

Носенето на подобен тип облекла на публични места е обществено неприемлив начин за пропаганда на ислямистки радикални идеи, нямащи нищо общо с традициите на ислямската общност в нашия регион и в България. 

Забраната за носене на бурки се отнася за всички обществени и публични места, като всяко лице е свободно да ги носи на съответните за това места за молитва (когато има такива) или в дома си. 

Въвеждането на административния ред за санкциониране на нарушенията в областта на предлаганата нормативна уредба, предполага и контрол по нейното спазване. 

Възприетият модел на контрол и санкции е в духа и на действащата към момента Наредба. 

Общинските съветници от ВМРО са убедени, че предложените промени са разумни, аргументирани и имат пряко отношение към обществения ред, сигурността и спокойствието на жителите на нашата община. 

Категоричната си подкрепа за внесените предложения изрази и народният представител от ВМРО Атанас Стоянов. 

Той заяви, че съвременните условия, новите реалности и обществената необходимост налагат адекватни мерки и ясен регламент за ограничаване и забрана на всички онези неприемливи за обществото религиозни действия на общности, които под прикритието на различното вероизповедание, са пряка и непосредствена заплаха за обществения мир и спокойствието на гражданите в община Сандански.

Убедени сме, че Общински съвет - Сандански ще подходи сериозно и отговорно към внесените от нас предложения за разумни и обществено необходими промени в Наредбата и те ще бъдат приети единодушно, се казва в текста на внесеното предложение на общинските съветници от ВМРО.

ВМРО.БГ припомня, че Патриотичният фронт внесе проект на Закон за забрана носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места - добил популярност като „закона срещу бурките“.Законопроектът бе приет единодушно от първата комисия в НС - Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, в която бе разпределен за разглеждане, а впоследствие и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Законопроектът мина и във водещата комисия по вероизповедания, както и в правна комисия.

До момента по инициатива на съветници от ВМРО забулването на обществени места е забранено в общините ПазарджикСтара ЗагораБургас и Карлово. Такава забрана бе приета и от Общинския съвет в Сливен. Подобно предложение е направено и предстои решение и в общините Варна,, МездраЕлин ПелинВрацаБлагоевградСофия ШуменХасково и Харманли

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *