ВМРО иска криминализиране на кражбата на вода

ВМРО иска криминализиране на кражбата на вода

16 октомври 2017  |   0 коментара

Общинските съветници и народните представители на ВМРО подготвят законопроект за криминализиране на незаконното присъединяване към ВиК мрежата и кражбата на вода.

Това каза на пресконференция в централата на партията депутатът Юлиан Ангелов.

Годишните кражби на вода в двете софийски гета „Филиповци“ и „Факултета" възлизат на над 5 млн. лв., обясни общинският съветник Карлос Контрера.

Той оповести данните въз основа на официални документи, депозирани от „Софийска вода“ в КЕВР. Така във въпросните гета потъват около 3 млн. кубика на година. Официални данни ще бъдат поискани и за други квартали на София, където има концентрация на незаконно строителство, какъвто е районът на Виетнамските общежития.

Там, където процъфтява незаконното строителство, кражбите се увеличават, констатира Контрера. Ако в София картината е такава, вероятно тя е подобна и за останалите райони в страната, където загубите на вода варират между 50% и 60%. Амбицията е да се направи подробен анализ в цялата страна на държавно ниво.

Така във „Филиповци“ кражбите на година възлизат на 1, 2 млн. куб. м., а във „Факултета“ – 2, 8 млн. куб. м. Във „Факултета“ едва 3% от населението заплаща това, което потребява, а освен това циганите там консумирали двойно по-голямо количество. Решение на проблема се вижда чрез премахване на незаконните постройки. Във „Филиповци“ например има регистрирани три абоната.

От ВМРО са категорични, че със сметките за неизрядните платци се натоварват обикновените граждани. Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че вода се потребява, не се плаща, за една нощ във „Филиповци“ били изпочупени всички три хиляди водомера, които били поставени от оператора. Освен това Джамбазки констатира, че се оказва политически натиск върху оператора – да не спира водоподаването към въпросните гета, за да не се буни населението.

Той определи като „нахалство“ намерението на КЕВР да одобри ново повишаване на цената на водата от Нова година. Джамбазки посочи, че са изпратили сигнали до абсолютно всички институции, имащи отношение към незаконното строителство.

Ето данните от своеобразно разследване, извършено от общинските съветници от ВМРО по повод кражбите на вода в циганските гета.

Първоначалният анализ на представителите на ВМРО показва, че за месец обитателите на гетата, само във „Филиповци“ и „Факултета“, крадат около 300 000 кубически метра вода.

 Фактите: 

Циганското гето в квартал „Филиповци“ консумира повече вода от другата част на квартала (гетото – по около 94 000 куб.м. на месец; останалата част от „Филиповци“ – 40 000 куб.м. на месец). Циганското гето във „Филиповци“ обикновено не плаща нито стотинка за потребената вода – там водомери няма, защото водопроводът е незаконен и няма регистрирани абонати. Циганите в квартал „Филиповци“ потребяват на месец, на човек, 2 пъти над средното за София – средно за столицата 145 л/ч/м – за „Филиповци“ – 300 л/ч/м.

 „Факултета“:

На месец гетото във „Факултета“ потребява по 190 000 куб.м. вода, която не плаща. Тези, които плащат, са под 3% от населението на циганското гето, а платената вода е около 16 000 куб.м. на месец – над 12 пъти по-малко от незаконната консумация.

Крайната сметка: на година циганите от „Филиповци“ крадат около 1,2 млн. куб.м. вода, а циганите от „Факултета“ – над 2,28 млн. куб метра вода.

Равносметката: 

Във финансово изражение кражбите явно са за над 5 млн. лв. на година – вода, която се доставя, но не се плаща. Всъщност, тъй като по доставянето ѝ има разходи, тя се заплаща от… редовните потребители на „Софийска вода“ АД.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *