ВМРО изрази възмущението си от кичозен надпис на латиница в  Перник

ВМРО изрази възмущението си от кичозен надпис на латиница в Перник

27 октомври 2017  |   0 коментара

В протестна декларация до кмета на община Перник Вяра Церовска местната организация на ВМРО изразява възмущението си от шарен надпис, изработен за празника на града. Той изобразява името на Перник, изписано с латински букви с различни цветове. Кичозното съоръжение е било поставено за Деня на Перник – Св. Йоан Рилски.

От пернишката партийна структура намират за неморално поставянето на такъв тип символ в центъра на града, известен със съхранението на българските традиции и обичаи.

Ето пълния текст на декларацията >>>

Преди точно една седмица отбелязахме празника на град. Като част от тържествата на централния площад на града се появи един надпис. Надпис, чието място със сигурност не беше там. На надписа, изрисуван в цветовете на дъгата (световен символ на педерасткото движение), бе изписано името на един от градовете в България, известен с непоносимостта си към така нареченинете европейски либерални ценности. Според Вас нормално ли е в деня, в който честваме патрона на града – Св. Йоан Рилски, да се изкарва на преден план една култура, която няма нищо общо с традиционните български източно-православни ценности. Толкова ли не можеше да се оцвети надписът в цветовете на българския национален трибагреник, а пък ако това Ви дразни и Ви се струва твърде националистическо, да бяхте използвали жълтото и черното – цветовете, символизиращи Перник.

Също така, уважаема госпожо кмет, защо надписът не е на кирилица, а на така наречената шльокавица. Срам Ви е от езика на нашите деди, срам Ви е от писмеността, която създадоха и дариха на света българските просветители светите братя Кирил и Методий. Знаете ли, уважаема госпожо кмет, че в света на кирилица пишат над 300 милиона души. И не на последно място, знаете ли, че кирилицата е призната като официален език в Европейския съюз.

Уважаема госпожо кмет, защо не попитахте перничани как да бъде изписано наименованието на града на неговия празник, на празника на перничани. Но за какво да ги питате, техният отговор е ясен и няма да Ви хареса. При едно питане на жителите на една друга община, намираща се в пернишка област, а именно референдума за златодобива в Трън, хората ясно заявиха своята позиция, че не искат чужди влияния и чужди инвестиции, а искат да си запазят природата чиста, битът български и традициите живи.

Уважаема госпожо кмет, колко пари струва на отрудения пернишки данъкоплатец този кич?

И последно, уважаема госпожо кмет, поради що се срамите да се наречете българка и не четете и не говорите на своя език.

26.10.2017 г.                                                                        С уважение:

гр. Перник                                                                      Стефан Грънчаров

                                /национален организационен отдел на ПП ВМРО – БНД/

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *