ВМРО зарадва стотици за Богоявление

ВМРО зарадва стотици за Богоявление

07 януари 2019  |   0 коментара

Областният комитет на ВМРО - Враца зарадва жителите на община Криводол с организирането на водосвет и курбан за Йордановден. За големия християнски празник в с. Краводер се събраха стотици хора, а десетина смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води на река Ботуня.

Отец Василий отслужи Богоявленския водосвет и хвърли кръста в реката. Най-бърз се оказа Амадор Георгиев от Краводер, който спечели паричната награда от 100 лева, връчена му от народния представител от ВМРО Красимир Богданов. Останалите участници получиха икони на светото кръщение, а всички присъстващи се стоплиха с топъл курбан, хубаво червено вино от Северозападния регион и български народни хора, които се извиха на площада в селото.

Това е поредното населено място във Врачанско, след Згориград и областния център Враца, където войводите възобновяват традицията на Богоявленския ритуал по спасяването на кръста.

С тези прояви се стремим да съхраним и утвърдим българските духовни ценности. Убедени сме, че там, където веднъж проведем проявата, тя ще стане традиционна. Още от сега обмисляме в кое населено място да бъдем следващата година, коментираха от ВМРО.

ВМРО - Ботунец възражда традицията по изваждането на кръста от езерото в квартала. За втора поредна година Организацията организира събитието. Тази година кръстът, хвърлен от отец Васил в езерото в  кв. Ботунец, беше изваден от младежа Влади.

От софийската организация на ВМРО му пожелаха да е жив и здрав. За смелостта си той получи икона, хавлия и български трибагреник. Кварталът за втора поредна година е благословен. Желаем здраве и щастие на всички участвали, присъствали и на всички жители на квартала. Бог с намъ! С такива пожелания закриха събитието организаторите.

Народният представител от ВМРО от Велико Търново доц.д-р Милен Михов пък по традиция връчи малка награда на ст. сержант Йордан Копринков - един от курсантите, който нямаше шанса да извади кръста от водите на р. Янтра.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *