ВМРО в опит да спаси къщата на Райна княгиня

09 декември 2015  |   1 коментар

Къщата на ул. „Софроний Врачански“ 119, където е живяла Райна княгиня, се руши. От 2000 г. сградата е собственост на общината. Българската героиня, която ушива знамето на Априлското въстание, е историческа личност и би следвало къщата, в която е живяла, да бъде паметник на културата. Оказва се обаче, че не е така.

Общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет Димитър Антов и Карлос Контрера отправиха питане относно собствеността и стопанисването на сградата. Отговорът на кмета на София Йорданка Фандъкова гласи, че къщата се намира в район „Сердика“ и би трябвало да се стопанисва от наематели и съответната община. Така че, сега нещата са в ръцете на печално известният районен кмет Тодор Кръстев.

Припомняме, че ВМРО води дълга битка с кмета Кръстев заради незаконните цигански къщи на ул. „Градините“ в поверения му район, които той отказва да премахне, както и заради нарушенията с адресните регистрации. Партията дори подаде сигнал срещу действията на кмета до главния прокурор.

Явно кметът на район „Сердика“ е голям пазител на незаконните постройки, а историческата къща на Райна княгиня е оставена на произвола да се руши.

Министерство на културата е органът, който обявява и декларира даден обект за паметник на културата. Към момента е поет ангажимент специалисти да правят оглед на сградата, за да предложат мотивирано предложение до компетентната структура за откриване по процедура къщата да стане паметник на културата.

Вижте във видеото репортажа на Телевизия „България 24“ за рушащата се къща на Райна княгиня >>> 

Коментари

  • Ирина Станилова

    декември 09, 2015 в 3:47

    Министерство на културата ще си мръдне пръста за къщата на Райна княгиня, точно толкова, колкото за Къщата с ягодите. Да не говорим, че останките на Сердика скоро ще са двуетажни. Да не споменавам и как преместиха Класическата гимназия в покрайнините на София. И всичко това, защото все има едни пари за усвояване.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *