ВМРО – Враца отново поставя въпроса за създаване на общинско доброволно формирование

ВМРО – Враца отново поставя въпроса за създаване на общинско доброволно формирование

20 март 2020  |   0 коментара

Общинският комитет на ВМРО – Враца отново поставя въпроса за изпълнение на решение № 193 на Общински съвет – Враца от 28.06.2016 г. за създаване на Общинско доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. При въвеждането на извънредно положение в страната, породено от опасността от заразяване с COVID-19, такава структура в Община Враца - във взаимодействие със създадения общински кризисен щаб и с органите на МВР, би била изключително полезна.

През 2016 г. по предложение на групата общински съветници от ВМРО, Общинският съвет – Враца прие решение, с което възлага на кмета на Общината да предприеме необходимите действия по създаването на общинско доброволно формирование (ОДФ) с наименование „Никола Симов – Куруто”, съгласно Закона за защита при бедствия и Наредба за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Определя се и численост и структура на ОДФ до максималния допустим и установен брой съобразно статистиката на НСИ и отдалечеността на общината от съставните части на Единната спасителна система.

От Общинския комитет на партията споделят, че за съжаление вече 4 години Община Враца не успява да създаде работещо доброволно формирование, което да притежава необходимата квалификация и да участва във всички кризисни ситуации.

Въпреки положените усилия от наша страна, както и от Общинска администрация, и въпреки че има необходимите средства от държавата за оборудване и съдействие от страна на органите на МВР, Гражданска защита и Противопожарна безопасност до момента не могат да се наберат необходимия брой доброволци. Една от причините е необходимостта от сериозен първоначален финансов разход за всеки желаещ, които трябва да придобие изискваните разрешителни, посочват Патриотите от ВМРО – Враца.

Никой не може да каже какви предизвикателства ни очакват като общество. Почти ежегодно избухват летни пожари. Спомняте си наводнението от 2014 г. С оглед на извънредното положение и епидемията от коронавирус все повече се усеща липсата на такова формирование. В тази ситуация най-малкото то би могло да разяснява и да следи за изпълнението на нужните мерки, да осигурява продукти и лекарства на самотни възрастни хора, смятат от местната партийна структура.

На следващото заседание на общинския съвет ще поставим отново въпроса, като ще предложим всички нужни разходи за набавяне на необходимите документи за доброволците да се поемат от Община Враца. Призоваваме всички врачани да бъдем съпричастни. Доброволчеството е благороден жест. Включете се, призовават от ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *