ВМРО внася сигнал заради инцидент с деца

ВМРО внася сигнал заради инцидент с деца

09 юни 2015  |   0 коментара

Софийската организация на ВМРО внася сигнал до кмета на район „Надежда“ по повод инцидент с деца на 1 юни в Северния парк, който се намира на територията на района.

Сигналът е изготвен на база разкази на майки и бащи, присъствали на детския празник в Северния парк, организиран от община „Надежда“.

Мероприятието е обявено с начален час 17.30 ч. на 1 юни. На него присъстват кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов, а също така и кметът на съседния район „Връбница“ Младен Младенов. Към 17.30 ч. на едно от детските съоръжения - надуваем батут с височина на 3-етажна сграда, има струпване на огромен брой деца. Според родители децата са били между 30 и 40 на брой и всички са искали да се качат на батута, за да поскачат.

Съоръжението се наклонява рязко на една страна и започва да губи обем. Група татковци се спускат и хващат въжетата, за да попречат да бъдат затиснати децата. Няколко майки също се намесват и започват да свалят едно по едно децата от падащия батут. Малчуганите са безкрайно уплашени, чуват се писъци и рев.

За щастие няма сериозно пострадали деца. Повечето са се отървали с уплах и драскотини.

Въпросите към компетентните власти, които задава ВМРО, са:

- При провеждане на масово мероприятие не трябва ли организаторът да вземе всички необходими мерки за спазването на обществения ред и сигурност?

- Направена ли е предварителна инспекция на съоръжението (батут) от компетентните власти и подведен ли е под отговорност човекът (собственик или служител), който е допуснал струпването на толкова много деца?

- Какви мерки ще бъдат взети от компетентните органи, за да бъдат предотвратени подобни инциденти в бъдеще?

Детският атракцион е частна собственост, за което функциониране общинската администрация е дала разрешение. Отговорност именно на местната управа е и да съблюдава за спазването на всички правила за безопасност при експлоатация.

Координаторът на ВМРО – София Стефан Грънчаров посочва, че дори да няма организирано мероприятие е повече от ясно, че на 1 юни при добри атмосферни условия, в парка ще има стотици деца и общината, на чиято територия е парка, трябва да вземе превантивни мерки за тяхната сигурност.

Надали писъците на децата, уплахата на родителите и цялото това нещастие може да се опише. Единствено бързата реакция на родителите предотвратява случването на огромна трагедия. За всяко едно дете 1 юни е не просто обикновен ден, а е неговият празник.  Уви, за пореден път ставаме свидетели на грозен инцидент навръх празник. За пореден път някой чиновник, представляващ институция, е проявил безотговорност и не си е свършил работата, коментира Грънчаров. 

„За щастие не се стигна до трагедията от декември 2001 г., когато в дискотека „Индиго“ загинаха 7 невинни деца, а други 12 бяха ранени. Докога ще се взимат мерки, едва когато се случи най - страшното. До момента – повече от седмица след инцидента, никъде нищо не бе казано за случая. Няма ли някой отговорен човек да излезе и да поеме отговорността. Защо се мълчи?

Надяваме се, че ще получим отговор в най-скоро време и ще стане ясно защо това се случи и как да се предотвратят подобни инциденти с деца занапред. Защото тук не става въпрос за изборни гласове, а за децата, които са бъдещето ни.“

Това са част от коментарите и питанията на родителите, станали очевидци на злополуката и участвали в спасяването на децата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *