ВМРО - Варна алармира: Строят социален блок за цигани за милиони

ВМРО - Варна алармира: Строят социален блок за цигани за милиони

14 април 2015  |   0 коментара

3 595 190 лв. ще струва изграждането на социален блок, в който ще бъдат настанени циганските семейства, чиито незаконно построени къщи бяха разрушени през 2014 г. от приливната вълна във варненския квартал „Аспарухово“. 

Това съобщи координаторът на ВМРО за Варна Живко Костадинов по време на среща с медиите, цитиран от агенция „Off news“.

Първоначално от Общината обещаха на жителите на „Аспарухово“, че този блок няма да бъде предназначен само за циганите, но днес официално е излязла програмата с основни приоритети 2015-2020 г., която е специално изготвена за циганската общност, поясни Костадинов.

По думите му има създаден инициативен комитет, които е събрал близо 5000 подписа на хора от квартал „Аспарухово“ срещу построяването на този т. нар. „социален“ блок.

Общината обаче не се съобрази с тази подписка. Направи си свое алтернативно изследване, където излязоха с позицията, че няма проблем този блок да бъде построен, изрази възмущението си координаторът на ВМРО

В блока ще бъдат осигурени жилища за най-малко 100 цигански семейства, а парите за построяването му са от общинския и държавния бюджет, както и програмни средства, коментира Костадинов. 

Освен това общината предвижда и асфалтиране на улиците в циганските махали, както и изграждане на електропреносна мрежа, като всичко това ще се плати от бюджета на Варна и на варненци, допълва той.

Въпросната програма, цитирана от Живко Костадинов, е разделена в 6 главни приоритета – „Образование“, „Здравеопазване“, „Жилищни условия“, „Заетост и социално включване“, „Върховенство на закона и недискриминацията“ и „Култура и медии”. 

Една от точките в „Култура и медии“ е „Обучение на журналисти в антидискриминация, чувствителност към проблемите на ромите и елиминиране на езика на омразата в медийните публикации". Според Костадинов чрез това се цели да се наложи цензура на местните варненски медии, за да не дискриминират циганското население.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *