ВМРО – Бургас: Непълнолетните нямат работа в дискотеките

ВМРО – Бургас: Непълнолетните нямат работа в дискотеките

26 януари 2015  |   0 коментара

Децата под 14-годишна възраст задължително да са с придружител след 20.00 ч. зимно време, а 16 и 18-годишните – съответно след 21.00 и 22.00 ч. Това предлагат от ВМРО - Бургас. От партията изпратиха писмо до медиите, с което изразяват позицията си относно необходимите мерки за опазване живота и здравето на непълнолетните в Бургас.

Заради инцидентите, които се случиха през последния месец в дискотеките в морския град, готвят промени в Наредбата за опазване на обществения ред. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местния парламент следващата седмица.

Предлаганите промени от ВМРО - Бургас са предвидени и в проекта на новата Наредба.

Политиците са категорични, че въпреки вечерния час в дискотеките редовно се допускат ученици под 18-годишна възраст.

И тъй като това продължава, изводът е че полицията не си върши работата поради неизвестни за обществото причини, казват още от ВМРО-Бургас.

Те смятат, че тези мерки трябва да бъдат в две насоки:

- Децата под 14-годишна възраст да не пребивават навън след 20.00 ч. зимно време и след 21.00 ч. лятно време, ако не са придружени от роднина или настойник. По този начин те ще бъдат предпазени от изпадане в опасни за тях ситуации. В някои държави, като Канада напр., родителите нямат право дори да оставят деца под 13-годишна възраст сами вкъщи. При установяване на нарушение да се налага глоба на един от родителите на детето.

 - Същите ограничения по същите причини трябва да се въведат и за лицата под 16 и под 18 години, съответно след 21.00-22.00 ч. зимно време и след 22.00-23.00 ч. лятно време. Това включва и присъствието им в заведения, ако не са придружени от роднина или настойник, а това, че нямат право да посещават дискотеки и барове, се подразбира от само себе си. В такива случаи освен родителят санкция трябва да понесе и собственикът на съответното заведение.

Областният председател на ВМРО - Бургас и член на националното ръководство Георги Дракалиев в е категоричен, че непълнолетните ученици нямат работа късно вечер нито навън, нито по заведения, а имат други задължения и отговорности. Подрастващите няма да имат доводи за излизане вечер, когато знаят, че няма с кого да обикалят до късно и няма да бъдат допуснати в заведение, смята Дракалиев.

От ВМРО - Бургас считат, че по този начин местната власт реално ще  подпомогне усилията на родителите да налагат спазването на правилата и да упражняват контрол върху децата си.

Пълен текст на изпратения документ:

Инцидентите, случили се напоследък около някои дискотеки в Бургас, чийто резултат бяха наръгани с хладно оръжие младежи,  изкараха отново на дневен ред проблема с опазването на обществения ред и живота и здравето на младото поколение. В Общинския съвет предстои да бъдат обсъдени строги мерки срещу нарушителите и срещу собствениците на заведения, допуснали подобни инциденти.

Въпреки, че би трябвало това да касае само пълнолетните лица, за съжаление, в нашия град това не е така. В някои дискотеки редовно се допускат ученици под 18-годишна възраст и тъй като това продължава, изводът е че полицията не си върши работата, поради неизвестни, за обществото, причини.

Ето защо, Общинският съвет на първо място трябва да гласува мерки, касаещи непълнолетните деца и юноши. Като автор на идеята за т.нар. „вечерен час“, който беше въведен в Бургас преди 13 години по предложение на общинските съветници от ВМРО, смятам че тези мерки трябва да бъдат в две насоки:

 - Децата под 14-годишна възраст да не пребивават навън след 20.00 ч. зимно време и след 21.00 ч. лятно време, ако не са придружени от роднина или настойник. По този начин те ще бъдат предпазени от изпадане в опасни за тях ситуации. В някои държави, като Канада напр., родителите нямат право дори да оставят деца под 13-годишна възраст сами в къщи. При установяване на нарушение, да се налага глоба на един от родителите на детето.

 - Същите ограничения, по същите причини, трябва да се въведат и за лицата под 16 и под 18 години, съответно след 21.00-22.00 ч. зимно време и след 22.00-23.00 ч. лятно време. Това включва и присъствието им в заведения, ако не са придружени от роднина или настойник, а това че нямат право да посещават дискотеки и барове се подразбира от само себе си. В такива случаи, освен родителя, санкция трябва да понесе и собственика на съответното заведение.

Непълнолетните ученици нямат работа късно вечер нито навън, нито по заведения, те имат други задължения и отговорности. Когато подрастващите знаят, че няма с кого да обикалят до късно, че няма да бъдат допуснати в заведение, че родителите им ще бъдат глобени, техните доводи за излизане вечер ще бъдат неубедителни и недостатъчни. По този начин местната власт реално ще  подпомогне усилията на родителите да налагат спазването на правилата и да упражняват контрол върху децата си.

Георги Дракалиев,

Областен председател на ВМРО - Бургас

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *