ВМРО - Благоевград с акция „Зеленото е родолюбие“ в памет на Илинденци

ВМРО - Благоевград с акция „Зеленото е родолюбие“ в памет на Илинденци

21 юли 2020  |   0 коментара

В навечерието на Илинден (20.07. по нов стил/ 02.08. стар стил) ВМРО - Благоевград проведе акция „Зелено е родолюбие“, поставяйки обозначителни табели по пътеката, водеща от село Пирин до хижа „Пирин“.

Малко известен факт е, че хижата е построена от ЦК на ВМРО като част от инициативата „в свободния Български Югозапад да се популяризират чудните хубости на Рила и Пирин“, както и за да се създаде „поминък на планинските селища”. Първоначално хижата се е наричала Велибит, а заедно с нея през 1933 г. е започнат и строежът на хижа „Македония“ под връх Ай Гидик.

Отбелязваме 117 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, организирано от българите, останали под османска власт в Тракия и Македония. Това е въстанието на македонските и тракийските българи срещу властта на османските султани, срещу турското робство. Въстанието избухва на Илинден 1903 във Вардарска Македония, на Преображение същата година в Одринско, а финалната му част е на Кръстовден в Разложко. Нека не забравяме, че борбата, започната от Илинденци, продължава. Вечна слава на героите, споделят от ВМРО – Благоевград.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *