ВМРО – Благоевград отбеляза 143 г. от рождението на Иван Караджов

ВМРО – Благоевград отбеляза 143 г. от рождението на Иван Караджов

10 декември 2018  |   0 коментара

Родолюбци и потомци почетоха паметта на композитора на музиката на „Тих бял Дунав“

На 8 декември се навършиха 143 години от рождението на големия революционер Иван Караджов. Този ден e повод да си припомним приноса на Караджов към българската култура и великата ни история. Заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов и членовете на ВМРО - Благоевград положиха цветя на паметната му плоча на площад „Македония“, която бе поставена в града през 2012 г., по случай 137 г. от рождението на революционера. Заедно с тях да отбележат рождението на Иван Караджов бяха дошли и неговите потомци Сашка Караджова-Ковачева, Владимир Караджов и Никола Караджов.

Заместник-председателят на Национален младежки комитет на ВМРО - Българско национално движение Вангел Тодоров, който е и основател на младежката организация на ВМРО в града, носеща името на Иван Караджов, разказа пред събралите се за живота и делото му.

Иван Караджов се ражда в с. Лешко през 1875 г. Учил е в Солунската гимназия, където  се включва в редовете на ВМРО. Образованието си завършва през 1902 г. в Императорската певческа школа в Санкт Петербург. По време на Илинденското въстание е в затвора. След преврата на Младотурците през 1908 г. става учител в Солун. Той е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. 

През 1909 г. композира музиката на песента „Тих бял Дунав“ по текст на Иван Вазов. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. 

След войната до 1930 г. преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая. 

Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 г. и в Горноджумайските събития през септември 1924 г. 

През юли 1928 г. на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението на Организацията след убийството на Александър Протогеров е на страната на Иван Михайлов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *