ВМРО алармира институциите за антибългарската политика на Р Сърбия

ВМРО алармира институциите за антибългарската политика на Р Сърбия

20 юни 2017  |   0 коментара

ВМРО – Кюстендил разпространи позиция относно антибълкарската политика, която води Република Сърбия, спрямо българите в Западните покрайнини.

Позицията е изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и Патриарх Неофит.

В документа се изброяват събития от последния месец, които са доказателство, че над българщината в Западните покрайнини се извършва държавна агресия.

От ВМРО призовават Патриарха да се разграничи от действията на Сръбската православна църква, която канонизира хиляди сърби, „избити от българите“.

Пълен текст на позицията >>>

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

 

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

 

ДО

ПАТРИАРХА НА

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ I

ПОЗИЦИЯ НА ВМРО КЮСТЕНДИЛ

В последния един месец ставаме свидетели на крайна антибългарска политика, упражнявана от Р Сърбия, спрямо българите в Западните покрайнини и спрямо българската история. На 24 май в Босилеград в присъствието на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова бе открита плоча в памет на българите в Босилеградско, избите от великосръбския кръвник Коста Печанац през 1917 година. Още преди откриването сръбските власти начело със сръбския кмет „служебният българин“ Владимир Захариев предприеха всякакви мерки за да спрат поставянето на плочата в града. След като не намира друго средство шефът на местната полиция Новица Стоянов „арестува“ плочата и сега тя се намира в мазето на местното полицейско управление.

Само няколко дни по-късно, на 29 май, сръбската държава извърши ново престъпление спрямо историята. В град Сурдулица Сръбската православна църква „чества“ ден на „сръбските мъченици“. Това е продължение на антибългарската политика на Сърбия след като през 2010 г. там бе осветена костница на избите в областта сърби от българската армия по време на Първата световна война. Според сръбските „историци“ били избите над 30000 сърби, при положение че цялото население на областта е по-малко като бройка, а да не говорим, че в основната си част то е от българска народност. Поредна фалшификация на историята. Сръбската наглост стигна до там, че вранският епископ Пахомий канонизира тези „светци“, наричайки ги „мъченици на нацията“. Според сръбската православна църква до канонизацията се стигнало, тъй като т.н. „избити“ над 30000 души били загинали в защита на Христовата вяра. Интересно как според сърбите са загинали в защита на вярата, пък са убити от българи християни. Пореден жалък опит на сръбската държава да налага крайния си сръбски шовинизъм на Балканите.

Ние от ВМРО Кюстендил осъждаме този пореден акт на сръбска агресия спрямо българщината. Обръщаме се към негово светейшество Неофит I, Български патриарх да се разграничи и осъди тези жалки опити на Сръбската православна църква за фалшификация на историята.

Надяваме се Българската православна църква да обърне и повече внимание на нашите сънародници в Р Сърбия, защото и днес в началото на 21 век в Босилеградско се преследват свещениците, служещи на български език. Преди няколко години бе прогонен отец Йоан Занко, който откри нов български храм в с. Паралово, Босилеградско.

Надяваме се, че патриарх Неофит ще обърне и внимание на състоянието на храмовете в Западните покрайнини, защото те са част от българското църковно и културно наследство. Тук ще споменем само за църквата „Св. Троица“ в с . Извор построена през 1833 г., която е един истински паметник на културата, който се руши, а част от иконите в нея са поругани от сърбите. Към нея е и първото килийно училище, построено в този край на Кюстендилското краище.

Обръщаме внимание и на външния министър Екатерина Захариева, и на премиера на Р България г-н Бойко Борисов да преустановят политика на безрезервна и безусловна подкрепа на Р Сърбия по пътя ѝ към Европейския съюз, като на първо място да бъде защитен интересът и правата на българите в Западните покрайнини.

И не на последно място се обръщаме и към президентската институция. Визитата на вицепрезидентът г-жа Йотова в Босилеград да не бъде само прах в очите на местните българи. Припомняме подобна визита на вицепрезидентът Маргарита Попова преди няколко години в града. Тогава тя обеща велики неща, качи се на дипломатическата кола и повече не се видя. Надяваме се новата президентска двойка да защити българския интерес в Западните покрайнини.

Никога не трябва да забравяме, че в Западните покрайнини живеят десетки хиляди българи също като нас, говорещи български език, възпитани в здрав български дух, искащи да учат децата си на български език, борили се за освобождението на България от турско робство, борещи се да живеят като свободни българи в 21 век в рамките на Европейския съюз.

19.06.2017 г.                                                                                    С уважение:

гр. София                                                                               Стефан Грънчаров, координатор на ВМРО за област Кюстендил

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *