Веселинов: Ще работим за високи и справедливи доходи днес

Веселинов: Ще работим за високи и справедливи доходи днес

17 март 2017  |   0 коментара

Водачът на листата с кандидати за народни представители от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за избирателен район Русе Искрен Веселинов се срещна с представители на областното ръководство на Съюз на пенсионерите - 2004 по покана на председателя му в Русе Йордан Казаков.

Сред дебатираните теми основно бяха тези за ниските доходи и бедността сред пенсионерите, обезлюдяването на българското село, съсипването на русенската индустрия, приемането на Закон за възрастните хора и депопулацията на Северна България.

Веселинов изтъкна, че именно Патриотите са политическата сила, която постави за пръв път въпроса с пенсионерската бедност и то още много преди на политическия хоризонт да се зададат поредните предсрочни избори. Нещо повече – предложението бе направено година по-рано, но тогава то получи едва 26 гласа подкрепа в пленарна зала. Обвиненията, които се опитват в момента да се стоварят върху Обединените патриоти в предизборен популизъм и заиграване с темата за ниските доходи, са несъстоятелни. Единствено „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ не говорят празни приказки, а имат изграден цялостен подход за скорошното ликвидиране на унизително ниските доходи на възрастните хора, допълни той.

Когато предложението за увеличението на пенсиите бе направено, то бе следствие от задълбочен анализ. Според разчетите на официалната статистика за последните 7-8 години пенсионерите, които са под прага на бедност, са се увеличили с 300 000.

Швейцарското правило очевидно е нещо, което не може да работи или работи, но в държави с нормални стартови пенсии, обясни пред участниците в срещата Веселинов.

Първоначалната критика в несправедливо и неравностойно третиране на всички пенсионери накара представителите на патриотичните сили да направят и второ допълнително предложение – освен увеличаване на минималната пенсия в размер на 300 лв., а и преизчисляване на всички останали пенсии.

Пари в бюджета за това има, категоричен е водачът на русенските патриоти. В социалната сфера 2-3 милиарда средно годишно са държавните плащания, включително и тези за инвалидните пенсии, от които минимум 800 милиона са фалшиви, означава, обясни той.

Според Искрен Веселинов държавата трябва да зареже идеологията на малките плащания и да премине в един по-нормален режим, не само пенсионерите, но и младото активно население ще бъде обречено на безперспективност. Всяка година България напускат между 60 и 70 хиляди младежи, търсещи по-високо и справедливо заплащане на своя труд в чужбина, припомни той.

Единствено „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ декларират, че са против изтичането на мозъци и обявяват, че е дошло времето да му се сложи край и то не механично чрез забрани, а чрез естествените високи доходи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *