Веселинов: Циганската престъпност е бич за българското общество

Веселинов: Циганската престъпност е бич за българското общество

26 май 2015  |   0 коментара

Искрен Веселинов, депутат от Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО в 43-тото Народно събрание, заместник-председател на ВМРО, в интервю за Лора Горовска, агенция „Фокус във връзка с етническото напрежение между българи и цигани в гърменското село Марчево заради незаконни постройки.

Фокус: Как ще коментирате възникналото етническо напрежение между българи и роми в гърменското село Марчево?

Искрен Веселинов: За съжаление подобни случаи стават епидемично. Нашата политическа сила отдавна обяснени защо се случва това. Причините са прекалено толерантното отношение и възпитанието на тази етническа група в законовото незачитане. През последния четвърт век явно все повече, разчитайки на тези общности като избиратели, различни управления минимизираха чувството за необходимост от държавен ред в тях. Това започва да се проявява навсякъде, а не само в Гърмен.

Миналата година напрежение имаше в гр. Бяла черква, има и други случаи през годините. Противодействието на това естествено е респект към закона, засилено образование, може би дори принудително, защото знаем, че тази етническа група бяга от него. 

Фокус: Българските граждани се вдигнаха на протести именно заради незаконните постройки, издигнати от ромите. Вие сте юрист, можете ли да обясните какво предвижда закона в такива случаи? 

Искрен Веселинов: В случая има заповеди за премахване на незаконните постройки. Законът е изпълнен до момента, в който отговорната институция в зависимост от категорията на тези къщи трябва да ги премахне. Тоест или Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), или общината съответно трябва да премахнат постройките. Там не виждам казус. Казусът е в това, че това е една „крехка” етническа група, която е важна за изборите, не се прави нищо с цел да се разчита на техния вот. 

Фокус: Какви са ефектите от подобен тип етническа толерантност, която реално води до неравнопоставеност?

Искрен Веселинов: Това взривява социалните устои на държавата. Една държава, в която има различни закони за различните групи от обществото, просто няма законност. Липсата на чувство за общовалиден закон води до разпад на държавността като цяло. Това е голям проблем в българското общество, който разбира се го има и в други посоки. Например за богатия няма закон, а за бедния има, но на етнически принцип това е особено валидно. 

Фокус: Има ли тенденция ромите да имат изисквания за повече права, а да не спазват своите отговорности?

Искрен Веселинов: Това е очевидно за всеки, който поне малко е следил темата през годините. В случая това не е проблем на циганите, защото тази търпимост към тях се възпитава от няколко поколения управляващи. Проблемът на мнозинството е интеграцията на малцинството, а не самото малцинство. В този дух в управляващите партии трябва да има необходимата отговорност да не заиграват в предизборни моменти и да не правят компромиси със закона за когото и да било. Всеки би се възползвал от това, че някой си затваря очите за определени нарушения, но при циганите честата необходимост да се затварят очите доведе до мисленето, че всичко им е позволено. Не искам да глобализирам, защото безспорно от техния етнос има хора, които работят и са нормална градивна част от обществото. За съжаление в циганските гета се възпитава чувство за безнаказаност. 

Фокус: Какво възпира отговорните институции да предприемат по-радикални мерки спрямо ромите и в конкретния случай да довършат нещата докрай?

Искрен Веселинов: В много места се прави компромис с махалите. Моите подозрения са, че както обикновено целите са предизборни и целта е тези 200-300 хил. гласа да отидат на едно място и това да е в полза на този, който я управлява и си затваря очите. Това незачитане на закона е едно средство за натиск срещу циганите. 

Фокус: Какви мерки могат да бъдат предприети срещу незаконните постройки?

Искрен Веселинов: Смятам, че в момента законът е дори по-безжалостен, отколкото трябва. Дори сгради, които са изградени по правила, които не пречат на никого, на различни формални основания не могат да се узаконят. Не знам дали това е най-добрият вариант при едно застрояване особено по селата, където в момента всяка втора къща има незаконно строителство. Това е едната страна на нещата, но след като законът е такъв, очевидно той трябва да се изпълнява. 

Фокус: Как могат да бъдат спрени набезите на ромското население?

Искрен Веселинов: Има необходимост от единна система от мерки в борбата с битовата престъпност. От изключителна важност е да се върне старата схема и съответно над местния младши инспектор да има районен, над него да има съответно наблюдаващ от трето ниво в полицията. Идеята е да има обвързаност на определени полицейски служители с определени райони, така че те да могат да въздействат и да следят контингента там. За такива населени места, в които има битова престъпност, за мен е абсолютно задължително. Същевременно е нормално по отношение на полските кражби по вилните зони да има разработена някаква програма, разчет на риска и постоянни акции за залавяне на подобни гастролиращи крадци по вилни зони и ниви. На следващо място е въпросът с необходимостта от поредица законодателни промени, които тези т. нар. „малозначителни престъпления” да намерят своята формулировка, за да има ефективни наказания и превенция срещу тях. Голяма част от крадците са станали професори по право. Те знаят всяка възможност да избягат от законовата отговорност. От ПФ сме се заели сериозно с въпроса. Преди няколко месеца имаше разговори за съвместна работна група с Министерство на правосъдието и МВР. Изчакваме министъра на МВР да навлезе в нещата, за да повдигнем отново въпроса. За нас това е един от ужасните бичове на българската действителност. Битовата престъпност води буквално до обезлюдяване на някои райони в страната заради постоянната неизвестност и несигурност за обществото.

Фокус: Тоест е необходимо да се засили законодателството срещу битовата престъпност в селата като цяло?

Искрен Веселинов: Да, необходим е един комплексен подход. Трябва да се организира среща между Министерство на правосъдието, МВР и например прокуратурата и да се набележат мерки, които да имат възпиращо въздействие срещу тази престъпност. 

Фокус: Този проблем с незаконните постройки не се появява за първи път в страната. Възможно ли е този конфликт в с. Марчево да събуди и други български граждани със същите проблеми в други села?

Искрен Веселинов: Да. Помните, че при случая в с. Катуница се събуди цяла България на базата на една циганска арогантност. Смятам, че обществото отдавана трябваше да се е пробудило и да изисква от изпълнителната власт и от законодателите ефективни мерки за справяне с тези синдроми.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *