Веселинов: Сега е моментът да се създадат работещи решения за демографската криза

20 септември 2017  |   0 коментара

Повече от 15 г. говорим по проблема демографска криза, която вече се превърна в катастрофа. Затова и сега е моментът да се създават работещи решения.

Това заяви Искрен Веселинов – заместник-председател на ВМРО и на парламентарната група на Обединени патриоти, в ефира на ТВ Европа. Той коментира дискутираните въпроси по време на кръгла маса „Демографската криза и трудовата мобилност“, която се проведе във вторник.

Демографският въпрос е комплексен, проблем на цялото общество. Това е най-голямото предизвикателство и най-големият проблем за българската нация. Затова и трябва да е във фокуса на всяко едно българско правителство, категоричен е Веселинов.

Мнението му е, че сегашният кабинет полага усилия и предлага мерки за преодоляване на демографската криза.

Демографската криза е ниска раждаемост, висока смъртност, отрицателно салдо на миграция, вътрешно преразпределение – деструкция на етноконфесионалното разпределение на нацията, обезлюдяване и регионално различие – което води до големи вътрешни миграционни вълни, обясни заместник-председателят на ВМРО. Веселинов даде пример със столицата София като лош модел на водена до сега държавна политика, както и инвестиции, които концентрират население на едно място, което пък води до неговата по-ниска репродуктивна способност.

Една от първите задачи ни Обединени патриоти в този мандат е била да се ревизират тези държавни политики, които до сега не са били осъзнавани, планирани и съответно и последиците от тях не са оценявани.

Искрен Веселинов обясни, че идеята на проведената поредна кръгла маса е желанието на политиците да обяснят пред обществото какво се прави по демографския проблем.

Демографската криза създава колизии във всяка една сфера – и в образованието, и в националната сигурност, и в икономиката, където липсата на работна ръка води до невъзможност за растеж, обясни народният представител.

Затова по думите му преди лятото пожарно е бил създаден този вариант за привличане на работещи от общностите ни зад граница. Това на практика и спаси летния сезон, коментира той.

За в бъдеще обаче трябва да бъдат предприети много по-комплексни мерки. Процедурата по получаване на т.нар. „синя карта“, която дава възможност за работа на специалисти, от каквито имаме дефицит, да бъде опростена, каза Веселинов.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *