Веселинов: Проблемите в енергетиката са заради източване на 15 млрд. в последните 10 г.

15 март 2017  |   0 коментара

Какво означава за България решението на руската енергийна компания „Газпром“ да се съобрази с регулациите в Европейския съюз, трябват ли ни нови енергийни мощности и има ли в страната енергиен картел – по тези теми дебатираха представители на различни политически сили в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ бяха представени от водача на листата за Русе Искрен Веселинов.

Той е заместник-председател на ВМРО, депутат в 43-тото Народно събрание, председател на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР.

Участниците в дебата се обединиха, че все още е рано да се правят коментари за решението на „Газпром“, както и прогнози дали и с колко би паднала цената на газа. Веселинов отбеляза, че България ще си върне права за препродаване, които е имала до 2006 – 2007 г., но не твърде компетентни политици са загубили. Когато говорим за дупките в енергетиката, трябва да знаем, че те си имат автори, на тази дупка автор беше Румен Овчаров, каза той.

Имаме ли нужда от тези нови мощности – отговорът на този въпрос се крие в актуална енергийна стратегия, каквато България няма. От 2011 г. не е актуализирана. Липсва анализ, за да си направим сметка по какъв път да вървим, заяви Веселинов.

Кризата през зимата е функция на неработещи мощности, собственост на един монополист – ЧЕЗ, който без всякакво основание спря например ТЕЦ - Варна. Това е неработеща стратегическа мощност, за което трябва да се предприемат мерки - или да бъде взета от ЧЕЗ, или да бъдат принудени да заработят, защото това е стратегически важно за държавата. Трябва да има администрация, която да наложи тази воля на монополисти, категоричен е кандидатът за народен представител.

Той обясни, че „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ са за развитие на ядрената енергетика, но в рамките на икономическа изгода и стратегическо планиране.

Искрен Веселинов очерта и проблемите в енергетиката - източване на около 15 млрд. в последните 10 г. Той визира и проекта „Цанков камък“ и ТЕЦ-овете „Марица“ 1 и 3, инвестираните пари в АЕЦ „Белене“, ценовите решения, които доведоха до 1,5 млрд. дефицит в НЕК. Всичко се отразява на цените на тока, който плащаме и върху финансовото положение на обществения доставчик.

Решението според него също е ясно - трябва да се реже, а не да се правят мантри. Той е категоричен, че е необходимо да се прекратят договорите с ТЕЦ „Марица изток“ 1 и ТЕЦ „Марица изток“ 3. Веселинов припомни, че това е било основно предложение на Патриотите – вкарано като закон в 43-тото Народно събрание, но за съжаление не намери подкрепа. Тогава, по думите му, народните представители от БСП и ГЕРБ са отказали да гласуват предложението.

Веселинов заяви, че Обединените патриоти ще вкарат в следващото Народно събрание отново това предложение, с нова сила. Ще държим този път да се прекратят тези договори, ако трябва и само заради спазване на европейските правила и неправомерната държавна помощ.

Друго, което трябва да бъде прекратено - огромният бум на ВЕИ-та, който струва 14 млрд. инвестиции, а сега българите си ги плащаме през цената на тока. Също и навсякъде, където има неизгодни договори и съмнения за корупция – договорите да се прекратяват, обясни заместник-председателят на ВМРО.

По отношение на това дали има картел Веселинов заяви, че има законов начин, по който това да бъде доказано. Има проблем в ценообразуването. Поискахме такса задължение за обществото да се плаща от износителите на ток. В момента всеки потребител в държавата плаща, а износителите не плащат. Не беше прието предложението ни с аргумента, че ще се навреди на интересите на износителите. В крайна сметка е по-добре да има по-ниска цена на тока, което беше и основно изискване на Патриотите за подкрепа на правителството. Благодарение на нашия натиск не се стигна до увеличаване на цената на тока, каза Веселинов.

Освен картел има и голяма контрабанда на горива. В министерството на финансите говорят 1,2 млрд. несъбрани само от дизеловото гориво акцизи, каза в заключение Искрен Веселинов – водач на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за 19 МИР Русе.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *