Веселинов пита МОСВ за замърсения въздух в Русе

Веселинов пита МОСВ за замърсения въздух в Русе

15 септември 2016  |   0 коментара

Питане до министъра на околната среда и водите Евелина Василева внесе народният представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов във връзка със системните замърсявания на въздуха в Русе.

В него депутатът, избран от русенски избирателен район, настоява за отговор какво прави повереното ѝ министерство, за да се справи с неприятните последици.

За периода 5 - 7.09.2016 г. в Община Русе са получени повече от 35 сигнала при дежурен на Общински съвет за сигурност, свързани с остри, неприятни миризми на бакелит в кварталите „Здравец-Изток“, „Център“ и „Възраждане“, пише Веселинов в питането си.

След проверка на РИОСВ - Русе за замърсител е обявен френският завод „Монтюпе“, като публично е оповестено, че санкцията, която ще бъде наложена, възлиза на 500 000 лева. 

На 13 септември следва ново замърсяване, като над двадесет са подадените от русенци сигнали на телефон 112 и до Регионалната инспекция по околната среда и водите сутринта на 14 септември, свързани с „остри, неприятни миризми на бакелит“.

Продължават да съществуват рисковете за здравето на хората и чистотата на въздуха от този или от други източници, алармира заместник-председателят на ВМРО.

В тази връзка русенският народен представител пита Евелина Василева следните няколко въпроса, на които тя трябва да предостави отговор по време на парламентарния контрол:

1. Установен ли е категорично замърсителят в посочените два случая и какви мерки са предприети?

2. Какво прави МОСВ за изграждане на система за мониторинг над подобни замърсители, така че всяко тяхно нарушение да бъде регистрирано незабавно, а не след десетки сигнали на граждани и обществено недоволство?

3.     Има ли РИОСВ – Русе необходимия капацитет и технически средства да установява по безспорен начин подобни замърсявания?

4. Ще бъде ли преразгледано Комплексното разрешително на „Монтюпе“, а ако това ще се направи - в какви срокове?

5. Оказван ли е натиск от страна на френския посланик над екоминистерството във връзка с мерките, които РИОСВ бе предприело срещу замърсяванията на въздуха над Русе, преди уволнението на предишния директор на РИОСВ? 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *