Веселинов: От Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език

Веселинов: От Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език

08 декември 2017  |   3 коментара

Турският президент Ердоган говори с гръцките си колеги за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия. Не за пръв път турската държава претендира за някакви права върху тази общност, странно защо разглеждайки я като част от своето културно пространство на Балканите.

Това написа във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция.

Ето какво коментира още той по повод скандалните изявления:

Турският президент даже искал да посети въпросните райони на Западна Тракия в хода на посещението си в Гърция. Става дума за района на Ксанти, Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполис), където в склоновете на Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език, известни като помаци, и всеки български турист в този район добре знае това.

Разбира се, днес духовната връзка на тези хора с България е почти прекъсната. А гръцката държава не показва с нищо да се вълнува от произхода на тези хора. Вместо това тя – съзнателно или не – допуска турцизация. Явно това им изглежда по-безопасно в сравнение с историческата истина и възстановяването на историческата справедливост.

За съжаление, южната ни съседка допуска изучаване на турски език в тези райони, в които местните хора не знаят и дума турски.

ВМРО напомня, че внимателно следи и ще продължи да следи и занапред съдбата на това население. ВМРО от години се опитва да полага грижа за запазване на езиковите връзки от двете страни на родопската граница.

Затова и напомняме, че България не трябва да остане безучастна, ако някой се опитва да пренаписва историята, да вменява на тези хора чуждо съзнание и да ги откъсва от българското културно землище.

снимка: турският президент Реджеп Ердоган и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас

Коментари

 • Приятел на България

  декември 08, 2017 в 11:43

  1. България не се интересува от тези помаци, защото са мюсюлмани. Не се интересувате и от помаците в Турция. Трябва да се изисква от Турция спиране на турцизация на помаците в Турция.
  2. Няма защо да се карате с гърцките когато имате общ враг: турците.
  3. Турцкия ако не признае Лозанския договор, значи в сила ще се върне договора от Севър, това означава че Турция трябва да даде териториално-етническа автономия на нейните кюрди.

 • Приятел на България

  март 19, 2018 в 1:52

  http://www.novinite.com/articles/140056/Turkey+Apologizes+for+School+Map+%27Invading%27+Bulgarian+Lands

  According to the authors of the school text, Batumi is a historical Turkish town, now located in Georgia, the news agency „Kavkzakiy Uzel“ reported, informing that the Foreign Affairs Ministry of Georgia is going to check the matter.

  Явно турците нямат нужда от безсилни християнски помощници като грузините в своята борба срещу арменците. По-добре би било арменците и грузините да се разберат но почти сигурно няма да го направят.
  Явно е че турците нямат нужда и от румънците като съюзници против България, също по много причини: румънците имат твърде малка войска (в сравнение с турската), християни са, много лошо са третирали мюсюлманските си малцинства (турци, татари и мюсюлмански цигани) не само в Южна Добруджа а и в Северна и т.н. Така че по-добре би било ако Румъния би изоставила своите териториални претенции към България но очевидно е че няма да го направи.
  Не знам защо Румъния няма териториални претенции към Сърбия, като се има предвид че румънците се смятат за единствените наследници на траките, а сръбската част на Банат, Пиротско и околностите на Лесковац (на местен български торлашки диалект Лесковъц, не Лесковец/Лясковец) са били населени с траки. Това че румънците нямат общо с траките, нито по език, нито пе генетика не спира румънците да продължат да имат териториални претенции към всичките територии на бивша Велика Румъния (които понастоящем принадлежат на България, Украйна и Молдова) ПЛЮС Приднестровието. Румънците са по-славяни от българите (по генетика).
  Много се съмнявам че албанците, босняците и азерите искат отново да бъдат под турско иго.

 • Приятел на България

  март 31, 2018 в 7:29

  "Разбира се" че Румънската Национална Телевизия не прави репортаж за румънците в Сърбия и ужасното им положение а винаги се е интересувала само от румънците в Молдова, Украйна, България (това са страните съдържащи територии от бившата велика румъния) и, в по-малка степен, Унгария. А сега от косоварите. А защо се интересува тази институция от румънците в Унгария? Защото унгарците имат (основани) териториални претенции към Румъния. Също Приднестровието което не е било част от Велика Румъния обект на нейния интерес.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *