Веселинов: От Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език

Веселинов: От Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език

08 декември 2017  |   1 коментар

Турският президент Ердоган говори с гръцките си колеги за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия. Не за пръв път турската държава претендира за някакви права върху тази общност, странно защо разглеждайки я като част от своето културно пространство на Балканите.

Това написа във Фейсбук заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция.

Ето какво коментира още той по повод скандалните изявления:

Турският президент даже искал да посети въпросните райони на Западна Тракия в хода на посещението си в Гърция. Става дума за района на Ксанти, Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполис), където в склоновете на Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език, известни като помаци, и всеки български турист в този район добре знае това.

Разбира се, днес духовната връзка на тези хора с България е почти прекъсната. А гръцката държава не показва с нищо да се вълнува от произхода на тези хора. Вместо това тя – съзнателно или не – допуска турцизация. Явно това им изглежда по-безопасно в сравнение с историческата истина и възстановяването на историческата справедливост.

За съжаление, южната ни съседка допуска изучаване на турски език в тези райони, в които местните хора не знаят и дума турски.

ВМРО напомня, че внимателно следи и ще продължи да следи и занапред съдбата на това население. ВМРО от години се опитва да полага грижа за запазване на езиковите връзки от двете страни на родопската граница.

Затова и напомняме, че България не трябва да остане безучастна, ако някой се опитва да пренаписва историята, да вменява на тези хора чуждо съзнание и да ги откъсва от българското културно землище.

снимка: турският президент Реджеп Ердоган и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас

Коментари

  • Приятел на България

    декември 08, 2017 в 11:43

    1. България не се интересува от тези помаци, защото са мюсюлмани. Не се интересувате и от помаците в Турция. Трябва да се изисква от Турция спиране на турцизация на помаците в Турция.
    2. Няма защо да се карате с гърцките когато имате общ враг: турците.
    3. Турцкия ако не признае Лозанския договор, значи в сила ще се върне договора от Севър, това означава че Турция трябва да даде териториално-етническа автономия на нейните кюрди.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *