Веселинов: Отношенията с Русия трябва да са прагматични, трябва да защитаваме националния си интерес

Веселинов: Отношенията с Русия трябва да са прагматични, трябва да защитаваме националния си интерес

23 май 2018  |   1 коментар

Партиите не трябва да са прекалено крайни нито в русофилията, нито в русофобията, нито в прозападната си ориентация, каза депутатът

Ние от Обединени патриоти винаги сме искали да имаме нормални отношения с Русия и мисля, че тази правилна посока се следва от началото на мандата. Искам да попитам – президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин щяха ли да се срещнат в Сочи, ако бяхме изгонили руските дипломати заради шпионския скандал „Скрипал“. Не го направихме, защото искаме да имаме нормални отношения.

Това каза в „Тази сутрин“ по БТВ заместник-председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Така той коментира дали Радев и Путин са „разчупили ледовете“ в междудържавните отношения.

Това е правилната посока, която се следва от началото на мандата. Българските партии трябва да защитават националния ни интерес и да не са прекалено крайни нито в русофилията, нито в русофобията, нито в прозападната си ориентация. Българският национален интерес трябва да е водещ, подчерта Веселинов.

Според него, не е било добър знак, че в придружаващия екип на българския президент в Сочи не е имало представители на българското правителство и депутати от различните парламентарни групи. Друг знак, който не трябва да се пропуска, е, че в края на месеца българският премиер ще се срещне с руския президент, което дава сигнал за разнопосочна политика на държавата ни.

За всички проекти, които бяха поставени на срещата в Сочи, се говори повече от година. Още от миналия кабинет „Борисов“ се заговори за газовия хъб, а по отношение на АЕЦ „Белене“ се работи от поне 6 месеца, каза още Веселинов.

Мисля, че България може да реализира голяма част от своите позиции. Тези разговори се случват сега, защото българското правителство успя да набере достатъчно смелост, за да защитава по отговорен начин националния интерес. Преди година или две щеше да има достатъчно кресливо антируско лоби, което да бламира подобни усилия тогава. В момента има голям консенсус по темата, че отношенията с Русия трябва да бъдат прагматични, заяви заместник-председателят на ВМРО.

Искрен Веселинов потвърди позицията на Патриотите за АЕЦ „Белене“ – проектът да бъде възобновен, но без държавата да харчи повече пари.

Коментари

 • Приятел на България

  май 24, 2018 в 3:54

  Готви ли се отмяна на гагаузката Автономия в Молдова от страна на тамошната про-румънска власт като мярка против евентуални (справедливи) искания за автономия от страна на българите в Молдова и унгарците (може би и украинците) в Румъния???
  Българите в Молдова очевидно са дискриминирани спрямо гагаузите. След бъдещото твърде вероятно поглъщане на Молдова от Румъния и края на незавимата държава Молдова единственият начин за предотвратяване появата на унгарската автономия в новата, по-голяма Румъния е да се отмени гагаузката още преди това поглъщане. Иначе унгарците ще добият териториално-етническа автономия по образец на гагаузите.
  Струва ми се че се търсят поводи за отменяне на гагаузката автономия, например: "румънците" (тоест молдованите) били дискриминирани от властите на гагаузката автономна област. Ако и беше така това не е причина за отменяне за гагаузката автономия а само за подобряване на правата на тамошните "румънци" чрез наредба от страна на гагаузките власти.
  Очквайте и русофилията и русофонията на гагаузите и тараклийските българи да бъдат използвани като "оръжие", тоест аргумент против гагаузката автономия, България и евентуалното искане на автономия от българите в Молдова от страна на румънските власти в пропагандата им при правителствата на големите държави (тоест "Великите Сили") от Запада (в това число САЩ, Германия, Франция и Великобритания).
  http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/27777-2018-05-24-09-45-28.html
  Deputat Constantin Codreanu: „În ultimul an situația drepturilor naționale ale românilor din afara granițelor țării a regresat”
  "De asemenea, avem în vedere neglijarea de către guvernul de la Chișinău a necesităților cultural-identitare ale compatrioților din raioanele Taraclia și Ceadâr-Lunga, singurele centre raionale în care nu există nicio formă de învățământ în limba română, chiar dacă asemenea cereri au fost formulate în mod repetat de către locuitori."
  Organizația Unionistă ODIP trage un semnal de alarmă legat de singura școlă cu predare în limba română din raionul Taraclia, din Basarabia…
  http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/27779-2018-05-24-09-53-49.html

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *