Веселинов: Основен център на законопроекта на Патриотите е борбата с радикалните религиозни течения и с политизацията на вероизповеданията

Веселинов: Основен център на законопроекта на Патриотите е борбата с радикалните религиозни течения и с политизацията на вероизповеданията

09 май 2018  |   0 коментара

Два законопроекта за изменение и допълнение на закона за вероизповеданията, единият внесен от председателите на три парламентарни групи – Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП и Мустафа Карадайъ от ДПС. Вторият законопроект е представен за обсъждане от вицепремиера Красимир Каракачанов. И двата променят начина на финансиране на вероизповеданието, както и правилата за религиозно образование. 

Коментар на Искрен Веселинов, народен представител и заместник-председател на ВМРО, за предаването „Денят започва“ по БНТ.

Това, което може да взриви коалицията е липсата на диалог и поставянето на партньорите пред свършен факт, какъвто случай имахме от петък с внасянето на този законопроект. Факт е, че още на Консултативния съвет за национална сигурност беше поставен въпросът за промени в тази сфера. Самият дебат пък беше започнат от вицепремиера Каракачанов още миналия октомври, ако не ме лъже паметта, каза Веселинов.

Той определи законопроекта, предложен от Каракачанов, като много „всеобхватен“ и неговият основен център е „борбата с радикалните религиозни течения и с политизацията на вероизповеданията“.

Знаем, че определени политически сили, включително и ДПС, използват доста недобросъвестно вероизповеданията. Нашият законопроект е три пъти по-пространен. Той има за цел да уреди нов начин за регистрация на вероизповеданията, освен права да им вмени и задължения – на първо място, разбира се, да не нарушават законите и Конституцията на страната, да не възлагат проповеди на лица, които имат радикални идеи, лишаване от възможност чужди граждани да бъдат проповедници.

Предлагаме всички, които са завършили в чужбина и желаят да бъдат свещенослужители на което и да е вероизповедание, първо да си легализират дипломите по реда на нашия закон и едва тогава да получат това право, допълни Веселинов.

Друго много важно нещо е, че се забранява проповядването на друг език, освен българския, бе категоричен той.

Финансирането на вероизповеданията ще се случва от всички източници, които са на територията на страната, плюс държавния бюджет, който до момента твърде скромно подпомага вероизповеданията.

Що се отнася до средното образование Веселинов обясни, че то трябва да мине по режима на Закона за училищно и предучилищно образование – с програми, съгласувани с министерството, с възможност инспекторите на съответните районни инспекторати да влизат и да проверяват какво се преподава. Религиозните институти трябва да се регистрират по закона за висшето образование или държавата трябва да стимулира някои от държавните университети да направят факултети на тези вероизповедания, които нямат такива. В момента имаме факултети по Богословие, които обучават обикновени православни свещеници и няма причина да няма факултет в български университет, който да преподава например ислям и оттам да се излиза бакалавър по Ислямска теология, подчерта народният представител на Патриотите от ВМРО.

Не може хора, които са в ръководството на дадено вероизповедание, да бъдат и в ръководството на политическа партия. Ние предвиждаме тримесечен срок, в който всички подобни несъвместимости да се изправят, ако не – Дирекция по вероизповеданията да предприеме мерки и да отпише от ръководствата на вероизповеданията политиците. На второ място въвеждаме изрична забрана на вероизповеданието и на свещенослужителите да агитират за определена политическа сила, което си има съответните административни санкции.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *