Веселинов: Най-важната причина да участваме в това управление е да държим ДПС извън него

Веселинов: Най-важната причина да участваме в това управление е да държим ДПС извън него

20 февруари 2019  |   0 коментара

Ако видим, че ДПС заемат мястото на „Обединени патриоти" при взимането на решенията в голямата коалиция, ще напуснем управлението.

Това каза народният представител от ВМРО Искрен Веселинов в ефира на „Плюс-минус” по НОВА.

Той беше категоричен:

Ролята на смокинов лист в никакъв случай не е приятна на никого. Най-важната причина да участваме в това управление е да държим ДПС извън него. На ДПС се правят редица жестове, за да бъдат част от един нормален парламентарен живот. Помните, че те бяха част от бойкотиращите в предишната сесия на парламента.

БСП бламират парламентаризма, коментира още Веселинов по повод решението на левицата да напусне пленарната зала:

На няколко месеца БСП решава да ескалира напрежението и излиза от парламента, тръгват да се срещат с гражданите, но в край на краищата бламират парламентаризма като такъв. Това не е средство, което е конструктивно.

По отношение на връщането на предишните текстове за преференциалния вот депутатът заяви, че БСП са се възползвали от вече подадени сигнали за промяна на взетото решение при гласуването на промените в Изборния кодекс. Искрен Веселинов заяви:

БСП видяха сигнали за промяна на решението за преференциалния вот и решиха да ескалират нещата, за да спечелят политически дивидент. Не само БСП са факторът, заради който ГЕРБ върна преференциите. Ние действително заявихме твърдото си мнение, че преференциите трябва да останат. За съжаление, друг наш партньор – НФСБ, заигра с отбра на ГЕРБ и ДПС в това отношение. Трудно бихме могли да имаме претенции към ГЕРБ, защото те се оправдават с доводите на НФСБ, не толкова с ДПС. Пророкувахме, че рано и ли късно ГЕРБ ще дойдат на нашия начин на мислене. Твърдо не съм съгласен с мнението, че БСП са виновни за това. Имаше множество разговори и към момента, в който БСП заявиха своята позиция посоката вече беше сменена от ГЕРБ.  

По време на дебата и на гласуването обяснявах на колеги, които бяха получили указания как трябва да се гласува, че рано или късно ще бъдат принудени да преосмислят решението си, защото за хората е изключително важен всеки символ на демократичност в нашата държава и да премахваш един от тях е повече от наивно, каза Веселинов.

По повод на отношенията в малката коалиция депутатът коментира, че апелът им към „Атака” за разговори не е чут. Той сподели, че в партиите в тази коалиция трябва да спрат да се държат като орел, рак и щука и напомни за принципната позиция на ВМРО от началото на сезона, която обяснява защо сме в управлението. По думите му, трябва да се търси единодействие, за да се увеличи подкрепата от патриотичното пространство.

Веселинов обясни, че по времето на днешния Коалиционен съвет от ВМРО са получили позитивни сигнали за концепцията за интеграцията на циганите:

Имало е разговор по същество затова, че трябва да се подобряват текстовете, да се изглажда формата, но никой не  е казал, че този проблем не съществува и че не трябва да се преосмислят тези три десетилетия, който отучиха от законност тези представители на циганските общности.

Запитан за предстоящите евроизбори Искрен Веселинов коментира, че поне за ВМРО забранена кандидатура няма. Според него, начело на листата би следвало да е сложен човек, който ще донесе най-голяма подкрепа и ще бъде най-разпознаваемия. По това трябва да намерим процедура трите партии в ОП и да се обединим. Личната ми убеденост е, че  водачът на евролистата от „Обединени патриоти“ трябва да бъде Ангел Джамбазки, обясни той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *