Веселинов: Има желание за диалог за съставяне на правителство

06 април 2017  |   0 коментара

Има добронамереност, има желание за диалог относно преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти.

Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО, част от Обединените патриоти. По думите му, има един огромен обем от теми, които трябва да бъдат изговорени всички до една.

Естествено има и няколко конфликтни точки с обратни мнения на двете формации, които трябва да бъдат решени, каза Веселинов и допълни, че това е политиката на доходите и по-специално политиката за повишаване на пенсиите, която за Обединените патриоти е основна.

Знаете, че още в предишния парламент ние поставихме въпроса за достигане на минималната пенсия до нивото на прага на бедността, за индексация на тези пенсии, които не са осъвременявани от 2008 г. Тогава не срещнахме подкрепа и в момента смятаме, че сега трябва да се постави този въпрос с едно приемливо решение, каза заместник-председателят на ВМРО.

Веселинов каза още, че са готови на диалог, но не и на компромиси, „т.е. готови сме заедно да формулираме политика, насочена по тоя въпрос“. Нейният хоризонт може да бъде в срока на мандата, може да бъде съобразен с финансовите условия, но за нас това е важно и то трябва да бъде елемент от управленската програма, уточни Искрен Веселинов.

Той определи ходовете с ограничаването на вота в чужбина и последвалата отмяна на предложението като хаотични със силен популистки заряд.

Ние имаме проблем с една от нашите съседки, която се меси във вътрешните ни работи. Не е конституционно обаче да лишаваме хората от глас първо, още по-малко конституционно е да ги лишаваме от гражданство. Има изричен текст в Конституцията по тоя въпрос. Тоест трябва да се търсят решения, които да са адекватни на Конституцията и адекватни на политическата ситуация, каза още Искрен Веселинов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *