Веселинов за преговорите с ГЕРБ: Нищо не е договорено, докато не е договорено всичко

Веселинов за преговорите с ГЕРБ: Нищо не е договорено, докато не е договорено всичко

07 април 2017  |   0 коментара

Имаме съгласие за сигурността, битовата престъпност, няма все още съгласие за увеличението на пенсиите.

Така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира в ефира на Bulgaria ON AIR проведените до момента разговори между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Нищо не е договорено, докато не е договорено всичко. Трябва да се види може ли да бъде постигнато съгласие по програмата за управление и чак тогава може да има разговори за кабинет, каза Веселrнов.

Основно се открояват две зони на несъгласие между ГЕРБ и Патриотите. Това са изборното законодателство – ГЕРБ приеха тезата от референдума на Слави Трифонов, и доходите и по-специално увеличението на пенсиите. Тук настояването на Обединени патриоти е да има някакъв незабавен знак към хората, че се променя начина на отношение към  темата с доходите.

Другият събеседник в предаването Тома Биков от ГЕРБ заяви, че според него изборното законодателството е по-малкия препъни камък. Този въпрос – за мажоритарния вот, е залегнал в програмата на ГЕРБ, но зависи от решение и гласуване от Народното събрание.

Веселинов допълни, че по два от въпросите в референдума Патриотите нямат забележки. Това, което не одобряват е така предложения мажоритарен вот в два тура. Този вариант е неподходящ, би довел да изкривяване на политическата система и напрежение в страната. По думите му, явно има нужда от мажоритарен елемент, но тепърва трябва да се види каква да е формулата.

Обединени патриоти показват единство не само на думи, но и като посока на действията на отделните партии и лидери в коалицията, декларира Веселинов. Той информира, че ако изчистят нещата с програмата за управление, ще бъде подписано едно коалиционно споразумение – между ГЕРБ и Обединените патриоти, а не както се бе появила информация – три – с всяка една партия от патриотичната коалиция.

И днес преговорите продължават като нещата, които ще се обсъждат, са по текстове от програмата. До момента са обсъждани генерални политики, които да води евентуалната управляваща коалиция. Днешните преговори не предвиждат обсъждане на имена за министерски постове.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *