Веселинов за квадратчето в бюлетината: дървено желязо

Веселинов за квадратчето в бюлетината: дървено желязо

20 октомври 2016  |   0 коментара

В България трябва да е ясно, че политиците носят отговорност и когато има провинение, да има и наказани.

Такъв коментар направи в „Денят на живо“ по Канал 3 народният представител от ВМРО в групата на Патриотичния фронт Искрен Веселинов относно повдигнатите обвинения към бивш министър от БСП.

По думите му обаче правотата или не на нечии политически решения трябва да се отстояват в съдебната зала, а не „едни хора да бъдат хвърлени на вълците“.

С колегите депутати от други политически формации трябва да се обединим поне около това да се състави комисия за горивата, въпреки че в момента има две предложения, каза още Веселинов.

Ние от Патриотичния фронт нямаме притеснения, че ще бъдем притискани, а обявяваме исканията си директно и публично. Отстояваме тезите си, казва депутатът. Като пример той посочи и промените в Изборния кодекс.

Той заяви, че ПФ, за разлика от други от управляващото мнозинство, не участват в кабинета с министри. Затова и предложенията на патриотите са полезни за държавата и българите.

Темата за гласуването в чужбина е изключително важна и няма да отстъпим от тезата, че за държави извън ЕС трябва да има таван за броя на изборните секции, стана ясно от думите на Веселинов. Той също така категорично опроверга, че патриотите били автори на идеята да има таван от 35 секции за държави, които са от Европейския съюз и по-конкретно за Великобритания. Първоначалното ни предложение, което бе гласуване и на първо, и на второ четене, преодоля и ветото на президента, съдържаше изрична разпоредба, че няма ограничение за създаване на секции в ЕС. Президентът много държеше да има една и съща постановка за тези които са в и извън ЕС и така се стигна до такъв таван за всички държави да не се разкриват повече от 35 секции, обясни Искрен Веселинов.

Той подчерта, че за Патриотите основен проблем е заплаха за вмешателство във вътрешните ни работи, което е пряко свързано с провеждането на избори за български органи на територията на Турция. Затова и са категорични, че там не бива да пада ограничението от 35 секции.

По казуса с квадратчето – възможността в бюлетината избирателят да посочи, че не избира нито един кандидат, Веселинов обясни, че от групата на ПФ са проучвали въпроса още когато са внасяли предложението си за задължителното гласуване. Тогава се отказахме от това квадратче, защото смисълът на избора е да има по-скоро позитивен вот, каза народният представител.

Сега с това квадратче се опитваме да правим дървено желязо – един вид експеримент, каза Веселинов и допълни, че не може да се правят драстични промени в закона, след като изборите са толкова близо. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *