Веселинов: ГЕРБ е на път да се превърне във флагман на популизма

Веселинов: ГЕРБ е на път да се превърне във флагман на популизма

14 ноември 2016  |   0 коментара

Загубата на президентските избори е на път да превърне ГЕРБ във флагман на популизма.

Това написа заместник-председателят на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Искрен Веселинов в социалната мрежа по повод заявената от Бойко Борисов оставка на Министерски съвет.

Той припомня, че в изборната нощ научихме внезапно, че ГЕРБ искат:

1. Велико Народно събрание, за да намалят броя на депутатите;

2. Подкрепят референдума на Слави за мажоритарни избори в два тура с абсолютно мнозинство;

3. За нулева субсидия за политическите партии;

4. За задължително гласуване.

Загубата боли. Не бива обаче да се превръща в повод за политически пируети, защото неискреността личи и отново ще бъде наказана от избирателите. Те помнят колко усилия положиха ГЕРБ, за да обезсмислят предложението на Патриотичния фронт за задължителното гласуване. Доведоха го до сегашната формална задължителност, но дори тя повиши активността и разклати политическото статукво, посочва Веселинов.

Колкото до субсидиите на партиите - отново от ПФ внесохме предложение да се намалят наполовина – две години отлежава в деловодството на НС, защо не го подкрепиха? Защото интересът им беше друг – да трупат десетки милиони по сметките си, които да гарантират поредните им изборни победи, продължава той.

Според него е ясно, че и зад другите два пункта от тезите им стои интерес, а не идея за реформа на политическата система. В мажоритарния вот от този тип се вижда възможност чрез натиск и свързан вот да се спечели абсолютно мнозинство във парламента дори и с 25-30% реална подкрепа. Далеч по-подходяща и справедлива е т.нар. „германска избирателна система“, допълва патриотът.

Ето как продължава коментарът на Искрен Веселинов:

Намаляването на депутатите пък следва да гарантира пълното им послушание и по-важното: да отклони дебата от същинска реформа във формата на държавно управление. Защото истинският проблем е не как се избират депутатите, а как се избира изпълнителната власт – министър-председател и министри. Системата сега позволява шефът на партията да си посочва кандидатите за депутати, а те, които са му вече задължени, да го изберат в правителството. Как после депутатът да контролира правителството и началника си? Същевременно президентът, който е най-легитимен от гледна точка на избора си, няма никакви правомощия нито в изпълнителната, нито в законодателната власт.

ГЕРБ отиват на избори и стават популисти и заради още нещо - невъзможността да получат подкрепа за бюджет 2017 от ПФ. Патриотите искаме най-после политиката по доходите да бъде размразена и минималната пенсия да стане равна с прага на бедността – 300 лв. Това значи около 700 млн. лв. пари. Те трябва да бъдат извадени от някъде. Откъде? От любимите за Бойко капиталови разходи – магистрали, стадиони и саниране. Дали заради фирмите изпълнители, дали заради собствения си светоглед, той не може да позволи това – някой да му пренарежда приоритетите. Избори, глуха опозиция дори звучат за него много по-добре.

Впрочем това е поредният и най-тежък грях на ГЕРБ в ситуацията – бягството от отговорността за управлението. Същото бягство е налице и при БСП: в този парламент никакво друго правителство, да минем през избори, да си вдигнем броя депутати – тогава може. Трябва ли му на народа и на бизнеса хаоса на нови избори? Външнополитическите заплахи ще ни чакат ли да се „наиграем“? Никой не го е еня.

Истинските патриоти биха поели отговорността, биха предложили на Народното събрание кабинет дори и без политици, с представители на академичните среди и кръговете на доказаните експерти, само и само да се премине кризисния период. Да, но само истинските патриоти, а на тях мандат за съставяне на правителство сегашният президент няма да даде – няма да му разрешат от американското посолство. Но пък може да им го даде народът след няколко месеца...

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *