Веселинов: БСП иска да „яхне“ протеста и да се върне на власт

20 юли 2020  |   0 коментара

Желанието на БСП е да „яхне“ протеста на хората и да се събори правителството, а вносителите на вота на недоверие да се върнат на власт.

Това заяви в изказване в парламента днес съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той взе думата по време на дебатите по внесения от опозиция вот на недоверие към правителството.

Веселинов е категоричен, че депутатите от Обединени патриоти няма да подкрепят вота на недоверие. Ние сме гарантът ДПС да е извън властта, посочи той.

Ето какво още заяви Искрен Веселинов:

Днес дискутираме поредния вот на недоверие към правителството на тема корупция. Какво четем в мотивите на този вот: Че „това е право и задължение“ на вносителите, че това не е реакция на конкретна щета или действие, на човек или институция, а заради корупционни мащаби. И понеже мащабът е отношението на отсечка от план, карта или чертеж спрямо действителния ѝ размер, остава неуточнено, ако вносителите вземате за еталон своето управление с ДПС в тройната коалиция или кабинета Орешарски, отношението му към днешната реалност за намалено или увеличено считат?

После следват разсъждения за връзката между едноличната власт и корупцията, които са неверни, и дълъг преглед на събития не само от този мандат, които не съдържат никакви реални доказателства по тезата. Имаме един голям блок от мотиви, които преповтарят твърдения на избягали от правосъдието лица – не знам защо БСП се е превърнала в техен рупор. Имаме и обвинения, че прокуратурата е зависима от изпълнителната власт, преповтаряне на всички актуални скандали, като често се бяга от фактите за тях, защото по-удобно е всяка вина да се стовари на управлението.

Като цяло: вотът е твърдение, което увисва недоказано и за финал следва уникалното признание, че той е мотивиран от тревога и от нужда за незабавна реакция.

За всички е ясно, че тази тревожност, мотивирала вносителите, е причинена не само от вътрешната надпревара в БСП, за която всеки лагер трупа точки, но и от протеста, който очевидно вносителите искат да използват за собствените си политически цели.

И тъй като не желая да се намесвам във вътрешните работи на БСП, единственият истински мотив, който трябва да коментираме днес, е желанието ѝ да яхне протеста и с негова помощ да събори правителството и да се върне на власт.

Днес по улиците на София виждаме протести „за“ демокрацията и „срещу“ олигархията.  Много от гражданите на площада са образовани българи в активна възраст, мирно протестиращи и вярващи в каузата за демокрация, личното и национално достойнство.

Резултатите обаче сочат ясно – през изтеклите 30 години демократично развитие въпреки няколкото вълни протести демокрацията отслабваше, а олигархията укрепваше.

С цялото ни безусловно уважение към гражданското право на протест, ние сме длъжни да кажем истината – именно олигархията днес се стреми да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други, но зорко бранейки правилата, които ѝ позволяват да се самовъзпроизвежда.

През недалечната 2013 г. ние от ВМРО и колегите от НФСБ бяхме по улиците и площадите и допринесохме за свалянето на кабинета Борисов 1. Вместо нова конституция и правила получихме управление на БСП и ДПС, фалит на банки и тотално отвращение на хората от властта, което се прояви в много по-бурни и масови от днешните протести.

Подкрепящите вота се надяват на ново завръщане в управлението. Може би ще привлекат за свой младши партньор либералите от „Да, България“, бившите си съпартийци около Мая Манолова или някой друг… Те са единствените, които ще спечелят от политическата криза и предсрочните избори, което за нас е много тревожно, особено що се отнася за участието на ДПС във властта. Още от 2014 г. като „Патриотичен фронт“ сме гарантът за недопускането им във властта. Наясно сме с множеството флиртове на ГЕРБ с тях.

Много често бяхме бламирани, за да не се дразни ДПС. Не допуснахме обаче тяхното пряко участие в управлението. Не допуснахме да контролират ведомства и министерства.

Мислим, че това беше една мощна антикорупционна мярка. И занапред няма да допуснем, въпреки флирта им на Росенец с друга либерална формация. Защото джендър-либерализмът, който така успешно използва днешните протести, произвежда единствено разлагане на държавността, ерозиране на националната памет, внушаване на чувство за срам от българщината, превземане на държавните институции отвътре чрез обрастването им със соросоидни НПО-та.

Говорейки за протестите и изводите от тях, заявяваме, че отличаваме ясно агентите на олигархията и соросоидните активисти от справедливото негодувание поради проблеми, трупани десетилетия. Смятаме, че е необходима промяна не само на лицата, каквато няколко пъти се случва вече през Прехода, а промяна на правилата.  Защото, когато системата остава същата, изборите водят до еднакво уродливи резултати – всеки пореден месия се оказва рано или късно обграден от съмнения за корупция и флирт с олигархията.

Затова приемаме като своя мисия започването на дебат по този основен за нацията въпрос: как да спрем веригата на възпроизводство „власт – пари (олигархия) – власт прим – пари прим“. Отзоваване на депутатите и другите изборни органи, отношенията между властите и пълно отделяне на политиката от бизнеса, справяне с купения вот чрез въвеждане на образователен ценз за гласуване - това са част от съществените въпроси, които трябва да решим, за да променим България. Готови сме да инициираме и референдум на тази тема,а  ако народът каже, да поискаме свикване на Велико народно събрание. Това не ни плаши. Така протестиращите ще получат промяна, а не подмяна.

В заключение: в днешните дни на световни турбуленции и рязък срив на икономика, представителите на ВМРО в изпълнителната и законодателна власт чуваме гласа на нацията, приемаме да работим по предизвикателствата, които тя повдига и избираме пътя на отговорността, градивността, диалога. Търсим националното единство, а не разделението.

Затова ще гласуваме против настоящия вот.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Видео >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *