ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу решение на ЦИК

ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу решение на ЦИК

15 август 2019  |   0 коментара

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ против решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Съдът определя жалбата като неоснователна, а решението не подлежи на обжалване (вижте текста на решението тук >>> и протокола от заседанието тук >>>).

Припомняме, че ВМРО внесе жалба до ВАС срещу Решение № 600-МИ от 09.08.2019 г. на ЦИК. С нея се оспорва отнетото право на партията да излъчи свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии (ОИК), които се полагат по квота от отминалите европейски избори. Партия ВМРО има свое представителство в Европарламента – двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и по Избирателния кодекс има право да излъчи свои представители в преговорите при кметовете за ОИК.

ЦИК взема това решение с гласовете на членовете ѝ от квотата на ДПС и БСП. За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии, смятат от ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *