Васил Тончев от „Сова Харис“: Каракачанов печели все-по голяма подкрепа

Васил Тончев от „Сова Харис“: Каракачанов печели все-по голяма подкрепа

02 ноември 2016  |   0 коментара

„Обединени патриоти“ електорално са по-големи и по-мощни от ДПС, казва социологът

Красимир Каракачанов е последователен и предвидим политик и затова печели все по-голяма подкрепа от българите. Не е учудващо, че според последни проучвания при балотаж Цецка Цачева ще загуби както от кандидат-президента на БСП Румен Радев, така и от кандидата на Обединените патриоти Красимир Каракачанов.

Това коментира за Национална телевизия „България 24“ собственикът на социологическата агенция „Сова Харис“ Васил Тончев броени дни преди президентските избори.

Има такава тенденция за ръст в подкрепата за Каракачанов. Данните на „Сова Харис“ са отпреди две седмици, а сега е много възможно нещата да са стигнали до тези по-високи нива, коментира Тончев. Допълни, че е според засечените от социолозите нагласи над 200-300 хиляди избиратели, които не са гласували досега, ще отидат до урните.

Т.е. очакваме по-висока избирателна активност и тези избиратели се ориентират към Красимир Каракачанов и Румен Радев, посочи той. Тончев обяви, че това е съществената промяна в сравнение с предишните президентски избори – високата активност.

Голямата подкрепа за Каракачанов се дължи на това, че за първи път трите патриотични формации, които са в тази ниша, се обединиха. Второ – той е най-избираемото от тях лице, опитен политик, който е предвидим и от тази гледна точка е разпознаваем за голяма част от избирателите, коментира директорът на „Сова Харис“.

Социологът е на мнение, че и обстановката работи за кандидатите на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, тъй като засягат в посланията си теми, които са свързани със страховете на хората – миграцията и международното положение. За обединените патриоти е плюс, че по тези теми предвиждат по-твърди и консервативни мерки с цел опазване на сигурността, каза Васил Тончев.

Той предвижда 60-65 % избирателна активност на първи тур и балотаж.

Друг момент, по думите му, е наличието на нов политически център в страната. Ако досега ДПС са накланяли в една или друга посока, то патриотичните формации като електорално тяло в момента са по-големи и по-мощни, каза Тончев.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *