Вангелов: Клеветите на Катя Матева стигат до абсурди

Вангелов: Клеветите на Катя Матева стигат до абсурди

07 ноември 2018  |   0 коментара

Разгърналата се кампания срещу ВМРО е абсолютно несправедлива и неправдива. Първата голяма лъжа е, че Агенцията за българите в чужбина се контролира от ВМРО. Това заяви пред БТВ Борис Вангелов, бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина, а сега депутат от ВМРО.

Другата лъжа е, че агенцията дава паспорти и е част от българската мафия. Процедурата за сдобиване с българско гражданство на нашите сънародници - българи от Украйна, Молдова, Македония, Албания и от Западните покрайнини е много дълга, за съжаление. По мое време имаше опит и етнически турци да минават през агенцията. На всички им дадох откази, а те от своя страна заведоха дела срещу това, коментира Вангелов и добави, че всички, които са се изселили по изселнически спогодби, нямат право на българско гражданство... Ясно е, че не става въпрос за гражданство, а за етнос, обясни той.

Катя Матева е протеже на ДПС. Вижте какъв синхрон в действията. Първо - ДПС предлага закон, с който да променим Закона за българското гражданство и да могат всички изселници в Турция да взимат гражданство по старите изселнически спогодби. Ние го блокирахме това. ДПС не закъсня с удара си. И чрез клеветите в „Нувел Обсерватьор" ДПС заяви, че трябва да се „разследват далаверите с българското гражданство“. Явно тая акция в агенцията им дойде дюшеш, заяви Вангелов.

Българите в Македония са най-големите страдалци и мъченици за българщината. Законът не ги затруднява. Затрудняват ги чиновници като Катя Матева. Явно те трябва да донесат българската си кръв, за да докажат, че са българи. Явно друго не я задоволява нея. Тя намира постоянно кусури. Чиновник в друга инстанция си позволява да коментира административната дейност на друга инстанция и намира наистина кусура винаги в кандидатите за българи в Македония. Питайте я дали трябва изселниците в Турция да взимат българско гражданство и дали нашите братя в Македония са наистина българи, коментира още той.

До нейното назначаване като шеф на Дирекция „Българско гражданство" в Министерството на правосъдието... Точно това са тиражираните неща в пресата - от 2014 г.  - че ВМРО имало връзки с адвокатски кантори. Нейните клевети стигат до абсурдни твърдения. Ние винаги сме защитавали нашата национална българска кауза, залегнала и в Конституцията, и в нашата стратегия, заяви политикът.

Той разясни, че процедурата за българско гражданство е много дълга: подава се молба, тя се разглежда, след година кандидатът се вика на интервю. След това преписката на всеки кандидат тръгва в ДАНС, МВР (МВР проверява например лицето дали е криминално проявено, дали се издирва от Интерпол). Общо - 9 институции трябва да дадат своето одобрение за дадения кандидат за българско гражданство. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *