Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

09 март 2017  |   0 коментара

Д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО и втора в листата за народни представители на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” в 24 избирателен район в София, инициира среща с д-р Борислав Миланов - председател на Българския зъболекарски съюз. Двамата обсъдиха проблемите на зъболечението и профилактиката в България, необходимостта от радикални промени и реформа в тази сфера.

Петрова и Миланов изразиха становище, че изключително обезпокоителна е ситуацията в страната с децата в социалните домове, а също така и с болните от диабет и онкологични заболявания деца и тяхното зъболечение.

Необходима е задължителна профилактика на зъбите на тези деца на всеки 6 месеца и те да имат два допълнителни профилактични прегледа.

Децата, болни от диабет, са 2000. По-голяма е бройката на децата с онкологични заболявания. Но най-важното при тях е профилактиката, която ще подобри общото им състояние.

Когато има профилактичен преглед, трябва най-малко да се почисти устната кухина и зъбния камък, защото той се трупа там в големи количества. Често това е предпоставка за образуване на кариес на зъбите във възрастта, в която емайлът на зъбите не е съзрял напълно.

Дори лошата устна хигиена води до усложнения при болните деца, а като се прибавят и другите заболявания - резултатите стават трагични.

Държавата трябва да поеме този ангажимент, защото става дума за децата на България. Финансирането може да бъде с целеви средства, еврофондове, общинско финансиране, но на принципа на равнопоставеността.

Д-р Султанка Петрова и д-р Борислав Миланов са категорични, че е крайно време тези проблеми да не се неглижират, а да се решават. Освен това не трябва да има разделение сред обществото и пациентите и да се мери с двоен аршин. Двамата смятат, че е наложително да бъде прието, когато бъде доказано, че един лекар или зъболекар краде от здравната каса, да му бъде отнето правото да практикува професията си поне за една година.

За 4 месеца има три осъдителни присъди за грубо нарушения и съдът е постановил спиране на лекарски права на тези стоматолози.

Лекарите трябва да бъдат морално отговорни хора, принципни и професионално да се грижат за здравето на хората и най-вече на децата. Това е техен дълг и важна мисия. Необходим е и сериозен контрол върху професията на медицинските кадри в България, заяви Петрова.

Между 22 и 24-годишна възраст българинът има средно извадени 2,2 зъба, а след 60-тата година те стават общо 17. Това означава, че повечето хора в активна възраст след 45 години се нуждаят от протезиране.

Друг важен проблем, който д-р Петрова и д-р Миланов обсъдиха на срещата, е свързан със специализацията на младите лекари и зъболекари. Общините трябва да сключват договори с младите специалисти, да поемат част от таксата за специализация по определена специалност, а в замяна младият медик се задължава да работи в продължение на 5 години в определено населено място в България. Когато натрупа опит, може да продължи кариерата си. Но днес повечето млади лекари специализират и след това остават без собствена практика.

Д-р Султанка Петрова и председателят на Българския зъболекарски съюз се обединиха около идеята, че за младите специалисти в сферата на здравеопазването в България трябва да се създадат необходимите условия за специализация, а също така и за професионална, и житейска реализация.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *