Български евродепутати спряха нагла петиция на ДПС в ЕП

Български евродепутати спряха нагла петиция на ДПС в ЕП

25 януари 2017  |   4 коментара

С голямо мнозинство на свое заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език. 

В защита на позицията на България евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС,  в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. Позицията, демонстрирана в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема. 

Те се обединиха около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки. Добре е да се спомене, че Конституцията на Република България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство. Нека уважаваме суверенитета на държавите-членки и техните национални специфики и не се месим там, където Европа няма правомощия. 

За втори път в контекста на предстоящи избори в България евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС опита да решава на европейско ниво въпроса за забраната на предизборната агитация на турски език. Това предизвика остър дебат сред евродепутатите по време на заседанието на Комисията по петиции. 

Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби. 

Същото становище бе изразено и от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция - правилата, по които се провеждат избори в държавите-членки, не се определят на европейско ниво и това е запазено право на държавите-членки.  

Коментари

 • цеца пашова

  януари 25, 2017 в 4:42

  Българският език е официален език по конституция и основното образование е задължително за всеки в държавата !Основното образование е безплатно в България ,така че всеки ,който не е научил БЪЛГАРСКИ език е неграмотен по негова вина !Това не му дава право да предявява претенции да се нарушава избирателният кодекс,където ясно и категорично е постановено ,че предизборната агитация се провежда на български език и обратното е нарушение на избирателният кодекс !Който иска да говори на майчин език ,нека си го говори с майка си !Тук е България и се говори на Български !На който не му харесва да си отива в Турция и да слуша предизборната агитация на турските партии !Стига са ни предявявали претенции ,етнически турски партии ,които са регистрирани със съмнителна законност !Това е огромна наглост,която нагнетява етническа нетърпимост и е престъпление спрямо един народ,който 500 г. е държан в ужасяващо робство от Турция !Българският народ е един толерантен и милостив народ и никога не гонел ,ония граждани ,които са искали да живеят заедно с него в разбирателство !

 • Зоран Търнев

  януари 26, 2017 в 12:47

  Браво за победата!Все така и напред!

 • Данко Момчилов

  февруари 03, 2017 в 2:52

  Поздравление за затварянето на петицията, като се присъединявам към коментара на Цеца Пашова. Радостно и дори обнадеждаващо звучи единомислието на български евродепутати от ВМРО-БНД, ГЕРБ, ДСБ и БСП по един национален въпрос.

 • Анелия Стефанова

  февруари 25, 2017 в 8:49

  Затваряне на петицията за мен е неадекватна реакция. Адекватната реакция е съд, за може да не си и помислят друг път за такива идеи.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *