Българският език стана служебен в шест села в Пиротско

Българският език стана служебен в шест села в Пиротско

27 април 2019  |   0 коментара

В новия статут на Община Бабушница, Пиротски окръг, е предвидено българският език и писмо да бъдат в служебна употреба в шест населени места в общината, в които повечето от жителите са българи по националност. Става дума за селата Звонци, Берин извор, Вучи дел, Ракита, Ясенов дел и Нашушковица.

Това съобщава в статия „Ново братство“ – вестник на българите в Сърбия.

Според преброяването на населението от 2011 година хора с българска националност преобладават в посочените села, докато в седмото село в Звонския край – село Пресека, повечето жители, поне според официалното сведение от преброяването, по националност са сърби.

Инициативата в посочените шест села в Звонски край българският език да получи статут на служебен задвижи през декември 2017 година Демократическата партия на българите, която в този край има голямо влияние. Комисията, която изготви новия статут на Община Бабушница, прие предложението.

Междувременно зелена улица за приемане на новия статут дадоха и тамошният Изпълнителен общински съвет, а след това, в края на миналата година, последва позитивното определяне по въпроса и на Общински съвет.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *