Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

29 юни 2019  |   0 коментара

Източник: БНР

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се върнали едва 68 000. 

Един от най-засегнатите от емиграцията български региони е Северозападният. Само през 2018 година трите области - Видин, Враца и Монтана, са напуснати от над 11 100 души. 

Социологическата агенция „Маркет Линкс“ и неправителствената организация „Движение за национална кауза“ (ДНК) представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е именно да се разбере какво би накарало нашите сънародници зад граница да се приберат в България. 

Целта е разработването на една нова платформа, целяща да намери подходящата работа и да предложи условия за живот и създаване на семейство обратно у нас – в България. Допитването се проведе по време на изборите за Европейски парламент. Въпросите бяха какво ги е накарало да заминат и какво би ги накарало да се върнат обратно, какви са пречките, които стоят пред тях и какво трябва да се подобри, за да предприемат тази стъпка. 35% от анкетираните близо 3 000 българи, живеещи в чужбина, обмислят да се върнат в България. Най-отличими условия това да се случи са: да имат по-високи доходи, ако се върнат у нас; стандартът на живот да е поне толкова добър, колкото е в държавите, в които са в момента; борбата с корупцията у нас, обясни Моника Иванчовска, оперативен мениджър на Движението за национална кауза и добави: 

Смятам, че националната кауза на България е да има българи по нашите земи и след 100 години и сега имаме нужда от повече млади българи, които да направят така, че да живеем по-добре днес.

Демографската картина може да се промени и ако привлечем хората от българската диаспора зад граница, останали там по ред исторически причини – в Македония, Сърбия, Молдова, Украйна... За шести път Враца беше домакин на годишна среща по проблемите на българите в чужбина. Проявата е по инициатива и под патронажа на народния представител от ВМРО Красимир Богданов:

Имахме представители от различни градове на Македония, Албания и Западните покрайнини. Обсъдихме състоянието на българските общности и какви са проблемите, които съпътстват ежедневието им. Това, което правим, за да привлечем тези хора да дойдат тук, не е малко. Увеличихме на 1000 бройката за прием в университетите, увеличихме стипендиите за тях. Правят се информационни кампании в населените места, където има концентрация на българско население. Всичко това дава възможността на тези младежи, след като получат добро образование в България, да намерят и реализация тук. Тези младежи не идват в България, за да се наредят за социални помощи – всички са високообразовани и квалифицирани, спомагат за развитието, за прогреса на страната ни. Това е един от пътищата да се преодолее тежката демографска ситуация – да привличаме тези хора да се върнат в родината-майка и да бъдат полезни за нейното развитие.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *